Sladkosti ve školách? I po 1. září

28. 8. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Brambůrky a cukrovinky si děti v brněnských školách stále koupí, ačkoliv tam zákon zakazuje prodej nezdravého jídla. Nikdo totiž zatím nestanovil, co to je.


Dát si o velké přestávce bagetu z automatu, pořádně ji zapít přeslazenou limonádou a nakonec povzbudit mozek kávou. Tak vypadá stravování mnoha dětí v brněnských školách. A podle zjištění Brněnského deníku Rovnost se to nejspíš nezmění ani po novele zákona, která tam nezdravá jídla zakazuje. Která to vlastně jsou, stále nikdo neví. Stanoví to až vyhláška, na které ještě pracují ministerští úředníci. A začátek školního roku se blíží.

Zatím vyčkává i vedení Střední školy potravinářské, obchodu a služeb v Brně. „Když se někdo učí cukrářem, musí umět péct dorty. Vyrábíme je podle učebních osnov a musíme je prodat. Bez ohledu na to, co říká vyhláška. Všichni víme, že sladkosti nejsou zdravé. Ale nemůžeme přece zrušit školní obchod s cukrovinkami pro obyčejné lidi a výrobky vyhazovat. Uvidíme, co vyhláška změní,“ shrnul zástupce ředitelky Pavel Mrázek. Že vyhláška ovlivní výuku, se nebojí.

Ani prodej pochoutek z automatů zatím škola nezruší. „Provozuje je někdo jiný, neodpovídáme za ně. Firma nás ubezpečila, že po schválení vyhlášky zboží zákonu přizpůsobí,“ zdůvodnil Mrázek. Z provozu automatů má škola příjem, i když jen několik stovek měsíčně.

Změny nechystá ani ředitelka základní školy v ulici Jana Broskvy Marie Vlčková. „Nezdravé jídlo už dva roky ve škole nemáme. Na svačiny prodáváme jen bagety se zeleninou. Takže se nás snad vyhláška týkat nebude,“ věří.

Právě zákaz prodeje baget rozčilil některé rodiče, třeba Alenu Mrázovou. „Moje děti v automatech kupují zejména bagety. Dávám jim na ně peníze, nic nezdravého v nich přece není. Nemám čas jim každý večer chystat svačiny,“ zlobila se žena.

S tím nesouhlasí brněnská výživová poradkyně Božena Malá. „Spolu s cukrovinkami a sladkými limonádami jsou bagety pro děti nejhorší jídlo. Když má někdo od dětství špatné stravovací návyky, formuje to jeho osobnost i v budoucnu. I kvůli tomu čím dál víc přibývá obézních dětí. Roli nejvíc hraje právě škola a rodina,“ varovala.

Výživová poradkyně Malá považuje sortiment jídel v automatech za rozhodující pro zdravou výživu školáků. „Mají jen omezený čas o přestávce, nemohou si tedy chodit kupovat jídlo do obchodů. Novela má proto velký smysl, bude škoda, pokud se ministerstvo nakonec nedohodne na vyhlášce, která prodej nezdravých jídel na školách upřesní,“ doplnila odbornice.

Kdy však bude vyhláška hotová, není stále jasné. „Její podobu právě dokončujeme. Vyhláška upřesňuje jednotlivé druhy potravin, které se pak ve školních bufetech či automatech nebudou nabízet. O bližších podmínkách školy informujeme po dokončení jednání s dostatečným předstihem,“ konstatovala mluvčí ministerstva školství Jitka Ježková.

Jenže prvního září bude už za týden. „Zatím se nemáme čeho chytit. Mohou to být jednotlivé značky, názvy potravinnebopodílysoliatuku. Teď zákon pouze říká, že se na škole nesmějí prodávat nezdravé potraviny, že to odporuje zdravé výživě,“ připomněl ředitel gymnázia v Křenové ulici Miroslav Marek.
Pro jistotu však ještě do prvního září jako jedna z mála brněnských škol automaty na kávu a sladké nápoje odstraní. Ani neobnoví provoz bufetu. „Máme za to, že káva a limonády jsou určitě nezdravé. S konkrétními opatřeními ale počkáme až na vyhlášku,“ uzavřel ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?