Slazené nápoje, fruktóza a dna

07.04.2008
přidejte názor
Ilustrační obrázek
Autor: VitalikRadko – Depositphotos
Ilustrační obrázek

Autoři kanadsko-americké studie tvrdí, že slazené nápoje a dokonce i ovocné džusy významně zvyšují riziko dny. Studie se zúčastnilo přes 46 000 mužů, profesionálních zdravotníků, kteří na začátku studie dnou netrpěli. Pomocí speciálních dotazníků autoři zjišťovali, jak často muži pijí slazené nápoje a ovocné džusy.




Za dvanáct let trvání studie byla dna diagnostikována u 755 mužů. V porovnání s těmi, kteří slazené nápoje téměř vůbec nepili, měli muži konzumující více než dvě sklenice denně riziko dny téměř dvakrát větší. Stejně tak riziko dny zvyšovaly nápoje obsahující fruktózu a častá konzumace ovoce s vysokým obsahem fruktózy (jablka a pomeranče). Dietní nápoje riziko dny neovlivnily.

BMJ, 2008, 336, p. 309-312

Výběr a překlad Mudr. Eliška Potluková, Ph.D.

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek