Slevy v lékárnách vnesly zmatky do placení

5. 5. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Středočeského kraje o zmatcích nevědělo a potvrdilo, že mnoho lidí volá o radu, kdy poplatky platit a kdy dostanou slevy. "Je to zarážející, protože pro lékárníky je systém jednoduchý. V případě, kdy dřív vybírali 30 Kč, mají teď nabídnout slevu," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví. "Vyhlášky jsou přešlechtěné a nesrozumitelné, ale pokud chce lékárník poplatek, pak je nárok na slevu," dodal Seidl...


Nemocniční lékárny ve Středočeském kraji byly v pondělí znovu v obležení pacientů. Lidé stáli dlouhé fronty a dožadovali se slev.

Ty jim slíbilo vedení kraje v čele s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD).

Mnozí pacienti v Mladé Boleslavi se ale nedočkali. „Doplatek jsem neměla žádný a platila jsem jen 30 korun poplatek. Myslela jsem, že dostanu slevu, jak se o tom psalo, ale lékárnice mi ji nedala,“ pozastavila se nad novým systémem pacientka v lékárně v Mladé Boleslavi.

Ženy se vehementně zastávali i lidé v dlouhé asi dvacetihlavé frontě, která se táhla až ke dveřím lékárny, ale marně. „Regulační poplatek se platí ze zákona,“ odvětila stroze lékárnice.

Na dotaz Práva pak odkázala na tiskovou mluvčí. Mluvčí Kamila Hamáčková později připustila, že dopoledne postupovali špatně.

Vedení kraje o zmatcích nevědělo a potvrdilo, že mnoho lidí volá o radu, kdy poplatky platit a kdy dostanou slevy.

„Je to zarážející, protože pro lékárníky je systém jednoduchý. V případě, kdy dřív vybírali 30 korun, mají teď nabídnout slevu,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD).

„Vyhlášky jsou přešlechtěné a nesrozumitelné, ale pokud chce lékárník poplatek, pak je nárok na slevu,“ dodal Seidl.

V dalších krajských lékárnách v Benešově, Kladně a Příbrami vše fungovalo podle představ kraje.

Slevu využily stovky lidí

Zatímco během pár prvních hodin provozu rozdali ve zmíněných městech kolem 200 slev, v Mladé Boleslavi podle mluvčí Hamáčkové mělo „nárok“ jen 15 pacientů.

„Nejspíš jsme mylně interpretovali úpravu a došlo k nepochopení. Během dne jsme to napravili a už je vše v pořádku,“ řekla odpoledne Právu Hamáčková.

V pěti lékárnách náležících krajským nemocnicím, se od pondělka zavedly z popudu krajského vedení slevy ve výši 30 korun. Tím kraj obešel soudní zákaz, který zapověděl kraji dávat lidem „dar“ ve výši 30 korun za recept, protože v tom viděl nekalou hospodářskou soutěž.

Nyní se objevila na lékárnách v pořadí už třetí cedule, která upozorňuje, že slevu může dostat pacient, jehož doplatek na léky je nižší než 30 korun. Nápor a nával v lékárnách potvrdili i pracovníci nemocnice v Kladně a Příbrami.

„Lidí je tam hodně, někteří to moc nepochopili a když mají doplácet třeba 20 korun, ještě chtějí odečíst 30 korun slevu a chtějí od lékárny 10 korun doplatit,“ popsala absurdní požadavky některých lidí mluvčí příbramské nemocnice Monika Boušková. Lékárníci se shodovali, že slevu přijala drtivá většina lidí a nikdo ji neodmítal.

*

Kdy se platí poplatky za recept

a) Pokud je lék bez doplatku, nebo je doplatek menší než 30 korun, platí se regulační poplatek 30 korun.

b) Pokud je doplatek vyšší než 30 korun, platí se regulační poplatek 30 Kč a dále doplatek, který se sníží o 30 korun, tedy o zaplacený regulační poplatek.

Zdroj - Ministerstvo zdravotnictví

Příklady při uplatnění slevy zavedené středočeskými nemocnicemi

1. Lék je zdarma - pacient hradí regulační poplatek (RP) 30 Kč a může žádat „krajskou slevu“- platí 0 Kč.

2. Lék má doplatek 25 Kč - pacient hradí RP 30 Kč a může žádat „krajskou slevu“ - platí 25 Kč.

3. Lék má doplatek 75 Kč - nehradí se RP ze zákona, nelze žádat „krajskou slevu“ - pacient hradí 75 Kč.

**Radek Plavecký, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?