Slevy v Rathově kraji nekončí, hejtman hrozí soudem

18. 5. 2009 10:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Středočeském kraji budou lékárny i přes zákaz soudu dál vracet poplatky. Hejtman kraje David Rath považuje rozhodnutí soudkyně za zmatečné a zvažuje podání trestného oznámení. Soud zakázal kompenzovat slevy z veřejných prostředků, hejtman tvrdí, že toto kraj nikdy nedělal...


Rozhodnutí Městského soudu v Praze nemají na počínání středočeského hejtmana příliš velký vliv, na první zákaz proplácení regulačních poplatků reagoval Rath slevovými kupony, nyní hrozí trestním oznámením. Soud totiž kraji zakázal , aby tyto slevy lékárnám kompenzoval, tím ale podle hejtmana zakázal něco, co se ve skutečnosti neděje a nikdy nedělo. „Kraj nemocnicím slevy na položku na receptu nekompenzoval. Tudíž je jasné že soudkyně Vacková se ani neobtěžovala zjistit si pravou podstatu věci. Celá věc je přitom jednoduchá a soud mohl rovnou rozhodnout ve vlastní věci a je zcela nesmyslné, aby vydával pouze předběžná opatření. Z tohoto důvodu považujeme předběžné opatření za politické rozhodnutí a nikoliv za rozhodnutí nezávislého soudu,“ zlobil se Rath. Rozhodnutí soudu označil za zmatečné a potvrdil, že zvažuje podání trestního oznámení. „Vzhledem k tomu, že soudkyně Vacková zakázala činnost, která se neděje, aniž by projevila sebemenší snahu zjistit si skutečnost, zvážíme podání trestního oznámení za zneužití pravomocí veřejného činitelem případně stížnost pro nedbalý výkon profese,“ prohlásil hejtman.

Lékárnám hrozí statisícové pokuty

Mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak uvedl, že listiny předložené žalobcem ukazovaly, že do lékárny mladoboleslavské nemocnice proudí na slevy veřejné peníze. I kdyby to tak nebylo, může podle něj soud rozhodnout preventivně. „Jsme zvyklí na to, že se účastníci sporu chovají všelijak, že prohru neunesou. Přijde mi úsměvné, jestliže někdo spojuje rozhodovací činnost soudu s tím, že by mohl zneužít pravomoc veřejného činitele,“ uvedl pro Lidové noviny Kulawiak. Připustil, že lékárny mohou přes předběžné opatření soudu poskytováním slev poplatky dále dotovat. Nesmí se ale podle něj prokázat, že kraj lékárnám vydávání slevových kuponů kompenzuje. Pokud by tak učinil, hrozily by mu pokuty až do 100.000 korun. Rozhodnutí hejtmana se ale příliš nelíbí lékárníkům. „Tento argument my vůbec nebereme v úvahu, protože se jedná o slevy, které poskytuje zdravotnické zařízení, jejímž jediným akcionářem je v tomto případě kraj,“ řekl v ČT Marek Hampl z Grémia majitelů lékáren.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?