Slezské nemocnici chybí lékaři, její chod to ale neohrožuje

24. 5. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Každá nemocnice je bez lékařů bezmocná. Výsledkem jsou zavíraná oddělení a to už některé nemocnice v republice postihlo. Opavská Slezská nemocnice k tak drastickému kroku zatím naštěstí přistupovat nemusí.


To však neznamená, že by měla lékařů na rozdávání. Stabilní odborníci scházejí na interním, radiologickém i gynekologickém oddělení, ale v tak nízkých počtech, že to zmíněné obory přímo neohrožuje, pouze jim chybí rezervy.

„Na hraně v nich bývá stav lékařů například během dovolených, při nemocenských nebo školení, kdy nastávají krátkodobé problémy,“ konstatuje ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek.

V situací s nízkým počtem jsou využíváni nastupující lékaři, kteří v nemocnici absolvují povinné kolečko po odděleních, aby se po dokončení věnovali svému zvolenému oboru. Není to však ideální řešení, protože musejí pracovat pod dohledem zkušených odborníků.

Podstatné však je, že žádné oddělení opavské nemocnice nezůstane podstavem lékařů dlouhodobě ohroženo.

Nemocnice ale se založenýma rukama nečeká na žádné zázraky a snaží si pomoci i sama.
Do odborného tisku i na lékařské fakulty dává inzeráty a přijala stipendijní systém. Znamená to, že poskytuje stipendium medikům v posledních dvou letech studia.

V současnosti si už k pětiletému působení v Opavě hned po absolvování školy zavázala čtyři studenty a je připravena pomáhat jim při hledání vhodného ubytování.

Využívá i systém rezidenčních míst, na která ministerstvo zdravotnictví těmto absolventům hradí mzdy po dobu pěti let do jejich atestace. „Teď máme už tři taková místa a pro letošní období jsme požádali o další. Zatím však ještě nevíme, kolik jich dostaneme. Pro nové lékaře může být zajímavá i akreditace na vzdělávání ve všech základních oborech,“ říká Milan Cvek.

Závažnější potíže by nemocnici mohla přinést výzva Lékařského odborového klubu, která lékaře nabádá k podání hromadných výpovědí, pokud nebudou uspokojeny jejich finanční požadavky.

Ve Slezské nemocnici má místní organizace pětašedesát členů. „Iniciovali jsme společné jednání a prohlášení o své připravenosti k ukončení pracovního poměru podepsalo do této doby sedmnáct členů.
Záležitost je však stále v jed
nání, a proto nevím, jak se bude dál vyvíjet,“ informuje předseda místní organizace Dalibor Hudec.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?