Slezské nemocnici v Opavě chybějí odborní lékaři

22. 10. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to problém a Slezská nemocnice v Opavě se jím netají. Zatímco zdravotních sester má v současné době již dostatek, stále jí chybí dostatek specializovaných lékařů.


Jejich dlouhodobý nedostatek by mohl časem zapříčinit omezení činnosti některých oborů a to by pro pacienty ze spádové oblasti rozhodně nebyla dobrá zpráva.

„Pro získání lékařů hlavně na oddělení, kde je situace už kritická, se snažíme udělat maximum. K optimálnímu stavu skutečně nutně potřebujeme tři lékaře na ARO, čtyři na internu, dva na gynekologii a dva na radiologii,“ přibližuje situaci ředitel nemocnice Milan Cvek.

Šanci na přijetí mají v opavské nemocnici kromě tuzemců také kvalifikovaní cizinci. Ze zahraničních lékařů teď pracují na odděleních hlavně slovenští lékaři, ale například i jeden Syřan. Naději vkládá vedení nemocnice také do absolventů českých lékařských fakult.

„Hlavní problém tkví v tom, že mnozí medici hned po absolvování školy odcházejí pracovat rovnou do ciziny. Snažíme se je proto motivovat k nástupu do naší nemocnice a pravidelně posíláme inzeráty na všechny lékařské fakulty v republice,“ konstatuje Milan Cvek. Pobídky jsou poměrně lukrativní a není jich málo.

Hlavní problém tkví v tom, že mnozí medici hned po absolvování školy odcházejí pracovat rovnou do ciziny

Opavská nemocnice letos vypsala stipendium pro posluchače pátých a šestých ročníků zmíněných úzkoprofilových oborů. Podmínkou je nástup do Slezské nemocnice hned po absolvování školy a nejméně pětileté zaměstnání.

Zájem projevilo zatím jedenáct mediků a se třemi už byly sepsány smlouvy. Novým lékařům, které nemocnice nutně potřebuje, je její vedení schopno zajistit také bydlení i s přechodnou finanční podporou. Platové podmínky jsou dány tabulkově, ale motivační přilepšení vyloučeno není.

„Je to běh na dlouhou trať, ale noví absolventi opustí školu příští léto a hned mohou být přijati,“ dodává ředitel Cvek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?