Slíbené peníze nedostali

12. 5. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda přislíbila zaměstnancům ve zdravotnictví narůst platů, toho se jim však stále nedostalo. Vládní návrh o navýšení mezd státním zaměstnancům byl schválen již v říjnu loňského roku. V listopadu se státním zaměstnancům s výjimkou zdravotníků dostalo navýšení platů o 3 %.


Protože zdrojem platů ve zdravotnických profesích není státní rozpočet, nastala ve vyplacení navýšení proluka. Ta měla být řešena vyplacením mimořádných odměn ze strany nemocničních zařízení. Na peníze však zdravotníci stále čekají, a to i přes snahy odborů.

Na peníze čekají

Jedním z případů, v nichž nedošlo k plošnému navýšení platů, je nemocnice následné péče v Horažďovicích. „Stále se nám nedostalo slíbeného plošného navýšení platů, které nám bylo přislíbeno. To mělo činit 3 % oproti loňskému roku. Poslední úhradová vyhláška neobsahuje doložku o navýšení platů zaměstnancům nemocnic následné péče. Za první čtvrtletí tohoto roku činilo navýšení pouhých 0,6 %,“ uvedl ředitel nemocnice následné péče v Horažďovicích Martin Grolmus.

Reakce odborů

Zdravotníci chystají jednání svých odborů. Ty by se měly dohodnout na dalším řešení situace, na požadavcích, které budou kladeny v nové doložce o navýšení platů. „Počkáme ještě do konce května, pak uvidíme, čeho bude docíleno,“ vysvětlil Grolmus. Zaměstnanci byli o situaci informováni již na konci loňského roku. Bylo jim sděleno, že vyhláška zaměstnancům žádný narůst platů nepřinese. „Doufáme, že řešení se dostaví v květnu, že následná péče dostane vyšší ohodnocení. Je ale také možné, že vyřešeno nebude vůbec nic. Bohužel nemůžeme přistoupit k navýšení platů bez pomoci vlády,“ komentoval Grolmus.

Nejistota výsledku jednání

Zaměstnanci jsou výroky vlády zklamáni. Peníze jim byly slíbeny, avšak nedostalo se jich. „Vyvíjíme tlak jako odborový svaz. V plánu je jednání předsedkyně odborového svazu s premiérem Sobotkou. Zvláště ve věci následné péče byla vyhláška napsána nepřijatelně. Stále čekáme na narovnání, v takovém případě dále očekáváme skutečný, nikoli jen „papírový“ nárůst platů. Poté již nebude problémem plošné navýšení platů. Situace je čím dále tím horší. Jsem skeptická. Mohlo by se sice stát, že v půlce roku se nám peněz dostane. Na druhé straně se může stát, že jednání nikam nepovedou. Požadavkem i nadále zůstává plošné navýšení mezd o 3 %,“ sdělila zaměstnankyně nemocnice následné péče v Horažďovicích a členka odborového svazu Miroslava Jordánová a dodala: „Jak ale celá věc nakonec dopadne, je nyní nejasné.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?