"Sloučení nemocnic problém nevyřeší," míní ředitel Milan Cvek

14. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocné pacienty Slezské nemocnice z Opavy i ze spádových oblastí od Krnovska po Hlučínsko čekají zřejmě dost krušné časy. Ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek stále věří, že se situace zklidní.


Krizový scénář kraje hovoří o sloučení opavské a krnovské nemocnice. Pomohlo by to?

Obávám se, že takové řešení by současný problém nevyřešilo.

Vracíte se z jednání ředitelů krajských nemocnic se zástupci nekrajských zařízení. Padlo nějaké stanovisko?

Nepadlo, šlo jen o informativní schůzku. Dávali jsme dohromady to, co budeme mít v březnu k dispozici. Radikální omezení provozu hlásí všechny krajské nemocnice. Prioritní zůstane akutní péče a neakutní půjde do útlumu. Moc nerad to říkám, ale jinak to prostě vyřešit nelze. Všichni si moc přejeme, aby jednání ministra s odbory skončila dohodou. Takový výsledek považuji za jediné solidní řešení.

Myslíte, že by slibované dvě miliardy pomohly?

Pokud budou určeny lékařům, myslím, že by mohly vrátit lékaře do práce. Ale je to jen můj osobní názor.

Nejohroženější obory jsou pořád aktuální?

Ano, ARO, gynekologie porodnictví, neonatologie, pediatrie, chirurgie a částečně i vnitřní lékařství zůstává v krizi. Pokud bude patová situace trvat, jsou tu jen dvě řešení - vyhlášení stavu nebezpečí nebo výpomoc lékařů z jiných zařízení.

Čas běží a březen pomalu klepe na dveře. Co přinese?

Kdo to ví? Mimo jiného přestane fungovat většina odborných ambulancí. Objednávky na operace zatím ještě bereme, ale pacienti si platnost březnového termínu musejí před nástupem na operaci ověřit.

Obavy by mohly mít kromě pacientů též sestry.

Zdravotní sestry jsou teď v pozici, kdy musejí vyčkávat , jak všechno dopadne. Pokud budou nakonec oddělení skutečně uzavřená, nebude pro ně práce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?