Slova o korupci? Jen žert, říká šéf Motola

4. 2. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel a politik Ludvík tvrdí, že pouze varoval před uplácením. Záznam z vystoupení bude zkoumat protikorupční policie.


Téměř dvě hodiny se včera ředitel největší nemocnice v zemi snažil vysvětlit, že u něj významní politici nezískávají protekční nadstandardní péči a také, že se nepodílí na zmanipulovaných zakázkách. I po dlouhé a pečlivě připravené tiskové konferenci ale zůstaly pochybnosti.

Šéf fakultní nemocnice v pražském Motole a také pražský zastupitel za ČSSD Miloslav Ludvík se dostal do těchto podezření ve středu. Na youtube se objevil sestřih jeho nedávného vystoupení na výjezdním zasedání dvou stovek vrcholných zaměstnanců nemocnice. Ludvík v sestřihu pronáší poměrně skandální prohlášení.

„My sice občas soutěžíme, ale ta soutěž vypadá tak: je pět firem, které můžou dodat materiál. Tak se řekne - firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje a firma E se zúčastní. Příště se to prohodí,“ říká na videu ředitel nemocnice.

Končíme s tím, co nebylo

Záznam vystoupení byl pořízen záměrně a ředitel Ludvík věděl, že je natáčen. Pravdou však je, že zveřejněné video je upravený sestřih, v němž chybí podstatné pasáže, které celé vystoupení zkreslují.

U uvedené citace například chybí: „Tak tohle skončí, a to myslím fakt smrtelně vážně. A bude to pod osobní sankcí, což znamená, že kdo tohle nepochopil, tak si bude muset hledat jiné zaměstnání. A týká se to především šéfů,“ řekl Ludvík v plné verzi, kterou včera představil novinářům.

Ovšem podezření z manipulací zakázek v motolské nemocnici přetrvává. Na otázku, zda slova o tom, že „tohle skončí“, znamenají, že jde o praxi v minulosti běžnou, Ludvík pouze uvedl, že měl vždy jen neověřitelná tvrzení.

Ludvík pracuje jako ředitel motolské nemocnice už deset let a k politikům má blízko. Na nahrávce sám říká, že má mezi nimi „osobní přátele“, a to v souvislosti s dotacemi, které jeho fakultní nemocnice dostává ze státního rozpočtu.

Například v roce 2000 dostal Motol sedm miliard korun na rekonstrukci části nemocnice. O čtyři roky později dostal od státu přes čtyři miliardy na přestavbu dětské části. Tu řada odborníků kritizovala, mezi nimi i současný ministr zdravotnictví Leoš Heger, který tehdy pracoval jako šéf Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Kdo je tady kulich

Ludvík se včera snažil vyznění nahrávky obrátit o 180 stupňů a tvrdil, že o korupci a manipulovaných zakázkách mluvil spíše ve formě příkladů, které měly od takové praxe odradit manažery nemocnice. To, že se sestřih objevil na youtube, označil za „dezinformační útok“.

Video, které včera zhlédli novináři, vedení nemocnice doplnilo informací, že k celému záznamu měla přístup pouze odvolaná mluvčí Motola Eva Jurinová.

Ludvíkovi se včera také nepodařilo zcela vyvrátit ani druhé podezření, do kterého ho nahrávka uvrhla. Tedy, že dává protekci „kulichům“.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?