Slováci budou připlácet za zdravotní péči

7. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slováci budou částečně připlácet za pobyt ve zdr. zařízeních a při návštěvě lékařů. Rozhodl o tom včera slovenský parlament, který schválil novelu zákona o zdravotní péči. Za vystavení receptu zaplatí...


BRATISLAVA - Slováci budou částečně připlácet za pobyt ve zdravotnických zařízeních a při návštěvě lékařů. Rozhodl o tom včera slovenský parlament, který hlasy 78 ze 139 přítomných poslanců schválil novelu zákona o zdravotní péči. V případě podepsání zákona prezidentem tak například za vystavení receptu na léky zaplatí obyvatelé od dubna 20 slovenských korun a za každý den pobytu v nemocnici 50 korun.

Schválení novely zákona považuje resortní ministerstvo za odstartování reformy zdravotnictví, které se potýká s nedostatkem zdrojů a vysokými dluhy. Ministerstvo si od příplatků pacientů slibuje hlavně omezení úplatků pro lékaře, jakož i snížení spotřeby léků a méně návštěv v ambulancích.

Schválená novela přijde jednoho pacienta podle ministerstva zhruba na 50 korun měsíčně. Za dopravu sanitkou zaplatí občané dvě koruny za kilometr.

Opozice namítá, že platby pacientů za zdravotní péči jsou v rozporu s ústavou, a hodlá zákon předložit k posouzení ústavnímu soudu.

Poslanci schválili řadu výjimek. Placení za služby zdravotnických zařízení se tak nebude vztahovat například na děti ve věku do šesti let či budoucí matky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?