Slováci kvůli novým sazbám raději odmítají nemocnice

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po Novém roce se slovenské nemocnice viditelně vyprázdnily, protože občané v obavách z ohlášených poplatků spíše odmítají svěřit se do nemocniční péče...


Například jen v nemocnici v Nitře je nyní o sto pacientů méně než v prosinci. Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac totiž loni prosadil zavedení poplatků za lůžko a za stravu v nemocnicích, ale málokdo si uvědomil, že poplatky se začnou vyžadovat až od března. Za stravu má pacient zaplatit denně 30 korun a za lůžko 50 korun.

Podle deníku SME lidé by měli logicky využít, že do března se ještě neplatí, ale pod vlivem mediální kampaně se děje přesný opak. „Je to psychologický efekt. Cítíme snížený tlak na lůžka,“ říká ředitel Dětské fakultní nemocnice v Bratislavě Róbert Vetrák.

Slovenské nemocnice jsou značně zadlužené, ale topí se v nich, teče voda a svítí světlo. Dodavatelé energií čekají a doufají, že stát dluhy zaplatí. Léky se také dodávají na dluh.

„Jen za léky dlužíme 200 miliónů. Nemáme žádné zásoby. Když léky dostaneme, okamžitě se spotřebují,“ říká ředitel nemocnice v Nitře Viktor Žák.

Právo, 28.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?