Slováci plní lékárny i ordinace, aby za týden nemuseli platit

26. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárna ve slovenské Spišské Nové Vsi se v těchto dnech plní pacienty mnohem rychleji než obvykle. Ostatní zdravotnická zařízení v zemi jsou na tom ještě hůře. Proč? Již za týden se bude za jejich služby platit...


Reforma přijatá vládou Mikuláše Dzurindy si od pacientů vyžádá dvacet korun za recept na léky, ale i za návštěvu ordinace, padesát korun za den na nemocničním lůžku a dvě koruny za každý kilometr ujetý v sanitce.

„Nápor zaznamenáváme už teď, ale to nejhorší nás ještě čeká,“ říká viceprezident Slovenské lékárnické komory Ján Valjan, který lékárnu ve Spišské Nové Vsi vede.

„Lidé mají na nákupy ještě několik dní a jejich počet stále roste.“

Slováci se začali zásobovat léky už v době, kdy se o konkrétní podobě reforem zdravotnictví začalo teprve hovořit.

Aby ušetřili čtyřicet korun za dva recepty, nechávají si totéž balení léků předepsat dvěma lékaři nezávisle na sobě a s léky tak vystačí na dva měsíce. Další chodí k praktickému lékaři žádat o antibiotika, ačkoli žádnou chorobou netrpí.


„Největší zájem je o léky na recept, právě proto, že se za ně bude od 1. června platit. Nakupují hlavně chroničtí pacienti, třeba lidé s nemocemi srdce,“ dodává slovenský lékárník.“

slovenský lékárník Ján Valjan

Kvůli velkému zájmu o preventivní prohlídky nestíhají ani mnozí praktičtí lékaři. Velký zájem je i v nemocničních odděleních, především chirurgie a gynekologie. Za dva týdny na lůžku pacienti zaplatí kolem sedmi set korun, mnozí proto chtějí stihnout ošetření nyní.

„Lidé se dožadovali hospitalizace v naší nemocnici a přitom nám otevřeně přiznali, že důvodem jsou poplatky,“ řekla slovenskému deníku Pravda Marta Eckerhardtová, ředitelka nemocnice ve Zlatých Moravcích. „Vysoce jsme překročili objednávky všech zdravotních pojišťoven.“

Slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac si od reformy slibuje, že příjmy těžce zadluženého resortu stoupnou o dvě miliardy korun, zkrátí se délka pobytu v nemocnicích a sníží se spotřeba léků, která téměř dvojnásobně převyšuje množství obvyklé v zemích Evropské unie.

Zavedením poplatků se Slovensko vydalo stejnou cestou jako například sousední Rakousko, kde je spoluúčast pacientů ještě vyšší a poplatky mají růst i nadále. Podle ministra Rudolfa Zajace je nepopulární reforma dobrým příkladem i pro Českou republiku, Maďarsko či Německo.

Lucie Beranová, Hospodářské noviny, 26.5.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?