Slováci podléhají hlavně nemocem oběhového systému a nádorům

16. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hlavní příčinou úmrtí na Slovensku jsou nemoci oběhového systému, kterým ročně podlehne kolem 15 tisíc žen a 14 tisíc mužů. Dále pak následují nádorová onemocnění...


BRATISLAVA - Hlavní příčinou úmrtí na pětimiliónovém Slovensku jsou nemoci oběhového systému, kterým ročně podlehne kolem 15 tisíc žen a 14 tisíc mužů.

Dále pak následují nádorová onemocnění, na které každý rok zemře pět tisíc Slovenek a více než sedm tisíc Slováků. Vyplývá to ze zprávy bratislavského Centra pro hospodářský rozvoj.

Úmrtnost na nemoci oběhového systému a onkologická onemocnění přitom patří mezi nejvyšší ve střední Evropě.

Obyvatelé Slovenska doplácejí zejména na špatné stravovací návyky, kouření a také špatnou situaci ve zdravotnictví, které se už dlouhá léta potýká s ekonomickými problémy.

Jak vyplývá ze zprávy, z onkologických onemocnění jsou u mužůnjrozšířenější nádory plic, trávicí soustavy a prostaty.

Ženy nejvíce umírají na rakovinu prsu, trávicí soustavy a dělohy. Na Slovensku každý rok přibývá 1500 nových případů rakoviny prsu, ze kterých se 75 procent daří zachytit ve včasném stádiu.

Každá žena starší 40 let by přitom měla aspoň jednou během dvou let podstoupit vyšetření na mamografu, což se však nedaří.

Příčinou není pouze špatná situace ve zdravotnictví, ale také pokulhávající prevence ze strany pacientek.

Život obyvatel Slovenska poměrně často ohrožují také zápal plic, onemocnění jater a nemoci související s vysokým krevním tlakem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?