Slováci uplácejí lékaře méně než v minulosti, ukázal průzkum

18. 2. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Slováci uplácejí zdravotníky méně často než v minulosti, dělají to hlavně jako projev vděku za poskytnou péči. Vyplývá to z průzkumu, který nechala vypracovat nevládní organizace Transparency International Slovensko (TIS) a jehož výsledky poskytla ČTK.


K poskytnutí různých forem „všimného“ pracovníkům ve zdravotnictví, jako jsou dary, protislužba nebo peníze, se v sondáží z letošního ledna a února přiznalo 21,8 procenta dotázaných. Před třemi lety to bylo 26 procent Slováků.

Nejvíce lidí dává lékařům dary podle průzkumu dobrovolně jako projev vděku. Jen necelá tři procenta z více než tisícovky respondentů uvedlo, že zdravotníci úplatek žádali.
Nejčastěji Slováci upláceli všeobecné lékaře a v jednotlivých případech úplatek obvykle nepřekročil sumu 25 eur (690 korun).

Korupci ve zdravotnictví by podle průzkumu oznámil úřadům jen každý pátý Slovák. Právě neochota hlásit případy úplatkářství je podle TIS patrně jednou z příčin malého počtu zdravotníků, kteří byli v zemi odsouzeni za korupci. Loňská analýza organizace ukázala, že za poslední tři roky slovenské soudy za brání úplatků potrestaly jen pět lékařů.

Téma uplácení ve zdravotnictví se na Slovensku dostalo do popředí po nedávném obvinění uznávaného kardiochirurga Viliama Fischera z korupce a po přiznání jiného známého lékaře, že od klientů bere dary. Podle odborníků by korupce mohla zesílit po rozhodnutí slovenského parlamentu, který minulý týden zákonem zakázal lékařům inkasovat poplatky za přednostní ošetření pacientů. V minulosti slovenská policie zase oznámila odhalení několika případů, kdy lékaři za úplatky vystavovali pacientům neschopenky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?