Slováky leká okleštění záchranky

19. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenskou veřejnost zasáhly sílící obavy z ochromení záchranné služby. Ta totiž pro akutní nedostatek lékařů nedokáže na některých místech plnit poslání...


Jak informovala Slovenská televize (STV), v důsledku tohoto stavu se množí, především v Bratislavě, zbytečná úmrtí pacientů.

Na neutěšené situaci se podle STV podepsaly i nové předpisy, na jejichž základě i k vážným případům vyjíždí sanitka bez lékaře. Vyhláška ministerstva zdravotnictví totiž uvádí, že na 25 až 50 tisíc obyvatel by měl připadat jeden lékař rychlé pomoci. Ale jak zjistila televize, například v Bratislavě jsou ve službě najednou pouze tři lékaři, což při počtu obyvatel slovenského hlavního města, dosahujícího půl miliónu, absolutně nemůže stačit. Ředitel bratislavské záchranné služby Ján Kovalčík sice považuje situaci za vážnou, ale odmítá ji označit za kritickou. „V televizi to znělo až příliš dramaticky. V noční službě máme až devět lékařů a přes den funguje dalších 14 zdravotnických zařízení. Lidé se proto nemusí obávat, že se jim nedostane potřebné lékařské péče,“ bránil se Kovalčík. Obavy lidí však nerozptýlil: „Zatím sice nemám negativní zkušenosti se záchrannou službou - ale to víte, ve vyšším věku taková informace na klidu nepřidá. Co když půjde opravdu o záchranu života a se sanitkou nepřijede lékař?“ ptá se zneklidněný důchodce z Bratislavy.

Ivan Vilček, Právo, 19.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?