Slovenská vláda se chystá ovládnout zdravotní pojišťovny

26. 7. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská vláda se připravuje na ovládnutí systému zdravotního pojištění v zemi, z něhož je financována péče o pacienty. Kabinet levicového premiéra Roberta Fica schválil materiál, který počítá s vyvlastněním dvou soukromých zdravotních pojišťoven, pokud se jejich majitelé nedohodnu se státem.


Vlastníci pojišťoven už dříve oznámili, že se z trhu stáhnout nehodlají.

Soukromé zdravotní pojišťovny Dôvera a Union mají na více než pětimilionovém Slovensku dohromady 1,79 milionu klientů, dominantní postavení na trhu ale má státní Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Snahu o ovládnutí zdravotního pojištění Fico zdůvodňuje tím, že soukromé pojišťovny odčerpávají z povinných zdravotních odvodů placených obyvateli a zaměstnavateli peníze na svou činnost a že také vykazují zisk.

„Slovenské zdravotnictví na jedné straně neustále trpí podfinancováním, na druhé straně jsme svědky, že si z veřejných zdrojů vytvářejí zisk. Je tu jasný veřejný zájem Slovenské republiky, aby se peníze, které lidé povinně ze zákona platí jako zdravotní pojištění, vrátily zpět do zdravotního pojištění,“ řekl Fico novinářům. Dodal, že jediná zdravotní pojišťovna by měla v zemi fungovat od roku 2014.

Ministerstvo zdravotnictví spočítalo, že za posledních šest let soukromé zdravotní pojišťovny vykázaly zisk přesahující částku 558 milionů eur (14,3 miliardy korun). Na svůj provoz mohou použít 3,5 procenta z vybraných povinných plateb. Fico už v minulosti vystupoval proti zisku zdravotních pojišťoven. Jeho první vláda v roce 2007 prosadila zákon, který výrazně omezil možnosti použití jejich zisku. Ústavní soud toto opatření ale zrušil.

Jednou z možností vytvoření jediné zdravotní pojišťovny na Slovensku je odkoupení pojištěnců od privátních zdravotních pojišťoven, dále přichází v úvahu koupě celých firem nebo výkon správy nad soukromými pojišťovnami státem. Takový postup ale není pravděpodobný, majitelé soukromých pojišťoven už totiž oznámili, že ze systému veřejného zdravotního pojištění vystoupit nehodlají. Podle Fica by proto stát mohl pojišťovny vyvlastnit za náhradu, kterou ale neupřesnil. Cenu by měla stanovit auditorská společnost.

Tisk dříve odhadl, že cena za ovládnutí soukromých pojišťoven by se mohla vyšplhat na více než 600 milionů eur (15,3 miliardy korun). Stát podle dřívějšího Ficova prohlášení hodlá získat peníze na tuto transakci například z prodeje podílů v některých podnicích. Vláda na odkoupení zdravotních pojišťoven peníze nemá. Naopak, kvůli potřebě ozdravit státní financí navrhla zvýšení daní.

Zdravotní pojišťovnu Union ovládá nizozemská skupina Achmea. Dôvera zase patří do portfolia finanční skupiny Penta, která na Slovensku čelí podezření z rozsáhlé korupce politiků a úředníků v letech 2005 a 2006.

Odborníci soudí, že zdravotní pojišťovny na Slovensku si prakticky nekonkurují a že všechny financují jen základní zdravotní péči. Vytvoření jediné zdravotní pojišťovny by ale prý mohlo zhoršit úroveň péče o pacienty.

Jednotný výběr zdravotního pojištění podle ministerstva zdravotnictví funguje v 16 z 29 zkoumaných evropských zemí. Zvolit zdravotní pojišťovnu podle vlastního výběru si v současnosti kromě Slováků mohou například obyvatelé Česka, Německa, Belgie nebo Švýcarska.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?