Slovenská Zentiva stáhne akcie z bratislavské burzy

19. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Akcionáři slovenského výrobce léčiv Zentiva Hlohovec, která patří do téže skupiny jako stejnojmenná česká společnost, dnes rozhodli o skončení obchodování akcií firmy na Burze cenných papírů v Bratislavě (BCPB). Uvedl to mluvčí společnosti Pavel Hraška...


BRATISLAVA -

„V nejbližších dnech bude ve smyslu zákona o cenných papírech vyhlášená povinná nabídka na koupi akcií společnosti od akcionářů, kteří na tomto mimořádném valném shromáždění nehlasovali za rozhodnutí, že tyto akcie přestanou být kotované, nebo kteří se tohoto valného shromáždění nezúčastnili,“ uvedl ředitel pro správu a řízení skupiny Petr Polievka.

Očekávané rozhodnutí Zentivy znamená pro slabou bratislavskou burzu další citelnou ránu v podobě ztráty jednoho z nejčastěji obchodovaných titulů. Loni BCPB oslabilo stažení akcií společnosti VSŽ, která vznikla po restrukturalizaci

stejnojmenných východoslovenských hutí.

Obchodování s akciemi na burze už dlouhá léta skomírá, brokeři ji využívají hlavně na obchody se státními dluhopisy. Řešením se jeví nedávno avizované propojení s pražskou burzou.

Zentiva Hlohovec vznikla loňským přejmenováním společnosti Slovakofarma a začleněním do stejnojmenné nizozemské skupiny. Českou větev Zentivy tvoří pražská společnost, která vznikla z farmaceutické firmy Léčiva.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?