Slovenské nemocnice čeká zvláštní režim, lékaře povinné služby

29. 11. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Šestina nemocnic na Slovensku začíná kvůli bouřícím se doktorům odedneška fungovat ve zvláštním režimu. Patnáct zdravotnických zařízení včetně největších nemocnic v Bratislavě a Košicích bude moci v případě potřeby povolat do služeb i lékaře, již ke konci listopadu hromadně podali výpovědi. Vyplývá to z pondělního rozhodnutí kabinetu premiérky Ivety Radičové, který po krachu jednání s lékařskými odbory vyhlásil v zemi nouzový stav.


Povinný nástup do práce se podle ministra zdravotnictví Ivana Uhliarika dotkne pouze desítek lékařů. Z vládního materiálu ale vyplývá, že ve zmíněných nemocnicích by v případě odchodu nespokojených zdravotníků začátkem prosince chyběly až čtyři stovky doktorů.

Mimořádná opatření, první svého druhu v novodobé historii země, mohou podle zákona trvat nejdéle 90 dnů. Uhliarik i Radičová uvedli, že nouzový stav vláda prodlužovat nehodlá.

Situace ve slovenském zdravotnictví se vyhrotila necelé čtyři měsíce před předčasnými parlamentními volbami zejména kvůli platům lékařů. Odbory odmítly návrh vlády na asi třicetiprocentní zvýšení základních mezd doktorů, s vlastním návrhem na razantnější přilepšení lékařům však neuspěly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?