Slovenské odbory a ministerstvo ve sporu kvůli akciovkám

10. 8. 2011 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenský ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik odmítá ustoupit nespokojeným lékařům, kteří kvůli podmínkám panujícím v tamním zdravotnictví hrozí podáním výpovědi.


Lékaři upozorňují nejen na své nízké platové ohodnocení, ale požadují rovněž zreálnění plateb zdravotních pojišťoven nebo zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti.

Dialog pro dialog

„Odmítám jakékoli vydírání či nátlak ze strany nějaké organizace, která říká, že neustoupí ze svých požadavků,“ prohlásil ministr Uhliarik. Podle lékařských odborů je připraveno podat výpověď asi 3250 zdravotníků. Vzhledem k tomu, že akce, jejímž předobrazem se stala česká kampaň „Děkujeme, odcházíme“, stále probíhá, zatím není možné říci, kolik lékařů nakonec skutečně své zaměstnání opustí.

Zdravotníci na stav v resortu v minulosti již několikrát upozorňovali nejrůznějšími protestními akcemi. „Nechceme vést dialog pro dialog, zatímco druhá strana pokračuje v přípravě transformace. Do jednání vstupujeme s tím, že naše požadavky tvoří jeden komplex. Nemíníme se spokojit se splněním dvou tří požadavků výměnou za tichý souhlas s transformací,“ uvedl předseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár.

Spor o platy

Právě změna právní formy nemocnic, kterou již schválil parlament a jež by měla proběhnout do konce letošního roku, se stala jedním z hlavních bodů sporu mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví. Ostrou kritiku si Ivan Uhliarik vysloužil, když prohlásil, že lékaři v akciových společnostech vydělávají až o 400 eur měsíčně více než jejich kolegové z příspěvkových organizací. „Není pravda, že lékař z akciové společnosti vydělává o 400 eur více, za první čtvrtletí roku 2011 činil rozdíl 20 eur. Ministr navíc klame veřejnost i v případě sester, které mají v akciovkách nižší mzdy než ve fakultních nemocnicích,“ tvrdí předseda Slovenského odborového zväzu Anton Szalay, který se opírá o údaje Národného centra zdravotníckych informácií.

Podle výroků ministra Uhliarika vydělává sestra v transformované nemocnici o 100 eur více než v ostatních zdravotnických zařízeních. Podle odborů ovšem průměrný plat sester v akciovce dosahuje 743 eur a v příspěvkové organizaci 839 eur (tedy o 96 eur více), mzda porodních asistentek je v akciových společnostech nižší dokonce až o 180 eur.

Není to všelék

Na skutečnost, že čísla prezentovaná ministerstvem zdravotnictví se neshodují s realitou, upozornilo Lekárske odborové združenie. „Když ministr uveřejnil, že lékaři v akciovkách mají platy vyšší než 2 tisíce eur, měl jsem několik desítek telefonátů od zaměstnanců těchto nemocnic, kteří se ptali, kdo takové platy má, protože jejich jsou o mnoho nižší,“ říká Marián Kollár.

Lékaři nicméně v kritice transformace nemocnic nezůstávají osamoceni – kritizují ji i odborníci z jiných oblastí, včetně ekonomie. „Ministr stále předkládá transformaci nemocnic jako jakýsi všelék, my však jeho názor nesdílíme,“ potvrzuje Anton Szalay. Za pravdu mu dávají i lékaři, kteří již v akciovkách pracují. „Jsou to demagogická tvrzení, že v současnosti je všechno špatně a že po transformaci bude najednou vše v pořádku a zvýší se platy. Pracuji jako lékařka v zařízení, které již transformací prošlo, a tak sama vidím, že samotná přeměna není žádný všelék. Dluh nemocnic bude růst i po transformaci, jedině že by ministerstvo mělo připravenu nějakou verzi, která bude fungovat,“ uvedla pro deník Pravda Zuzana Krajňáková.

Ivan Uhliarik však za přeměnou nemocnic i svými výroky o platech zdravotníků stojí. Podle tiskové mluvčí resortu Kataríny Zollerové úřad rovněž vycházel ze statistik Národného centra zdravotníckych informácií, rozdíl vysvětlila odlišnou metodikou přepočtu údajů. „Data jsou stejná, odbory je však přepočítaly a upravily nám známou metodikou,“ uvedla Zollerová. To ovšem svaz popírá.

(Zdroje: Pravda, ČTK)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?