Slovenské sestry opět upozorňují na rozdíly v ohodnocení

23. 6. 2015 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Slovenské sestry dlouhodobě upozorňují na podstatné rozdíly v platových podmínkách mezi státním a městským zdravotnickým sektorem. Zatímco ve státním zařízení si může sestra vydělat až 1000 eur čistého měsíčně, v menší městské nemocnici to nemusí být ani 500 eur.




Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSPA) Iveta Lazorová deníku Pravda potvrdila, že organizace se situací dlouhodobě zabývá. „Všechny vykonáváme stejnou práci, proto bychom měly být hodnoceny podle stejných pravidel,“ uvedla Iveta Lazorová.
Podle Pravdy se k problému finančního ohodnocování vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico. „Budeme muset zapracovat na statutu ‚veřejné zdravotní ses try‘, který by měl snížit současné velké rozdíly v jejich platovém ohodnocení,“ prohlásil slovenský předseda vlády. Na otázku deníku Pravda, co status veřejné zdravotní sestry znamená, však již neodpověděl.
Podle prezidentky SKSPA dosahují průměrné platy sester v nestátních zdravotnických zařízeních 450 eur, ve státních pak i více než 1000 eur. Jak ale Iveta Lazorová podotýká, vyšší mzdy zde sestry mají i kvůli přesčasům.

Nejasný status

„Jsme rády, že o tom pan premiér konečně začal mluvit, protože už tři roky se snažíme vysvětlit nejen vládě a dalším politikům, ale i veřejnosti, že sestry pracují ve veřejném zájmu bez ohledu na to, zda jde o nemocnici, ambulanci, zařízení sociálních služeb nebo školské zařízení, a bez ohledu na zřizovatele,“ reagovala pro deník Iveta Lazorová a dodala, že slovenské ministerstvo zdravotnictví již tři roky slibuje přípravu nového zákona, který by obsahoval pravidla pro mzdy všech zdravotnických pracovníků.
Ani ředitel kanceláře SKSPA Milan Laurinc nedokázal na dotaz deníku Pravda definovat, co by se podle něho mohlo skrývat pod označením „status veřejné zdravotní sestry“. „S ničím takovým jsem se nikdy nesetkal, ani v zahraničí neexistuje veřejná a neveřejná sestra,“ reagoval Milan Laurinc s tím, že by označení mohlo podle jeho soukromého odhadu odkazovat na plán ministerstva zdravotnictví zavést na Slovensku centra integrované zdravotní péče. Tuto domněnku však deníku ministerstvo nepotvrdilo.

Hra o čas

Na dotaz Pravdy o připravovaném zákoně o platech pak mluvčí resortu zdravotnictví Zuzana Čižmáriková uvedla: „Zastáváme stejný názor jako pan premiér, tedy že všude tam, kde má dosah stát, by měly být i jednotné mzdy. V tomto smyslu je také připraven nový zákon, o němž se sestrami dlouhodobě jednáme.“ Zatím však není jasné, kdy a v jaké podobě by měla legislativa začít platit.
Jak deník Pravda dále upozorňuje, sestry o platech s ministerstvem jednaly naposledy na začátku května – hlavním tématem setkání bylo stanovení výše koeficientů (odvíjejí se od průměrné mzdy v národním hospodářství), na jejichž základě by byla garantována minimální základní složka. Podle předsedkyně Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kavecké však od tohoto jednání navzdory slibu ministerstvo zástupce sester nekontaktovalo. Předsedkyně pro deník Pravda uvedla, že jí situace připomíná úroveň komunikace, která na úřadě probíhala, když v jeho čele stála Zuzana Zvolenská. „Formálně se sice jednání se zástupkyněmi sester vedou, ale je evidentní, že ministerstvo hraje o čas,“ je přesvědčená Monika Kavecká.

Zrušený zákon

Odborová organizace rovněž upozorňuje na závažný nedostatek sester na Slovensku – zatímco v zemích OECD je průměr 8,8 sestry na 1000 obyvatel, u našich východních sousedů je to jen 5,9 sestry/1000 obyvatel.
Naposledy stanovoval minimální mzdové nároky slovenských sester zákon, který však tamní Ústavní soud prohlásil v roce 2013 za neplatný. Legislativa tehdy zaručovala stejné platové podmínky pro sestry bez ohledu na to, zda pracují pro stát nebo soukromý subjekt. A právě z tohoto důvodu soud rozhodl o zrušení zákona – podle jeho vyjádření by totiž mohl ohrozit majetek zřizovatelů soukromých a nestátních ambulancí. Ministerstvo zdravotnictví podle deníku Pravda tvrdí, že sestry ve státních nemocnicích dostávají i nadále platy podle této neplatné legislativy. Kvůli platovým podmínkám sester ve slovenském zdravotnictví se od zrušení zákona konalo několik protestů, zatím však bez závažnějšího dopadu na změnu situace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?