Slovenské zdravotnictví čekají velké změny

4. 8. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ministr chce mimo jiné zajistit pacientům přístup k levným lékům a zdravotníky zbavit tlaku farmaceutů.


O slovenském zdravotnictví se často říká, že je nefunkční a zkorumpované. Nový ministr Ivan Uhliarik (KDH) to chce napravit.

Ze slibovaných opatření Slováky snad nejvíc zaujalo zrušení doporučenek ke specialistům, bonusy za nevyčerpanou péči a zajištění finanční dostupnosti léků.

Především seniorům se zamlouvá příslib stropu úhrad za léky, který by neměl překročit 16 eur (necelých 400 korun) měsíčně.

„Až v lékárně jsem zjistila, že si předepsaný lék nemohu dovolit,“ postěžovala si HN důchodkyně Veronika Lukáčová. Odešla s prázdnou. To by se teď mělo změnit.

Jednou z priorit ministra Uhliarika je totiž minimalizace lobbistických tlaků farmaceutických společností. Prosazuje předepisování léků na základě účinné látky. „Lékař napíše účinnou látku a lékárník pacientovi nabídne celou škálu přípravků, která je k léčení vhodná. Bude na pacientovi, pro kterou se rozhodne,“ vysvětlil Uhliarik.

Ačkoliv vše vypadá jednoduše, otazníků je mnoho. Mezi lékárníky, kteří záměr vítají, ale pochybují, je i Katarína Hricová z bratislavské lékárny Mandragora. Vítá, že by mohla pomoct pacientovi ve výběru, ale tím se prý nátlaku farmaceutů nezbaví.

„Farmaceutické firmy nebudou tlačit na lékaře, jak je tomu doposud, ale na nás, na lékárníky. Etický spor bude pokračovat. Bude to určitě hodně těžké,“ přiznala pro HN. Je přesvědčená, že nabídka bude ovlivněna sociální a ekonomickou situací pacienta. Mnozí se rozhodnou jen na základě obsahu své peněženky.

Revmatoložka MUDr. Valeria Durdíková si myslí to samé.

„Lobbing se pouze přesune. Tlak se zvýší na lékovou komisi, protože firmy, které mají jen generika, si mohou dovolit nižší ceny. Ty, které účinný lék vyvinuly a mají největší doplatky, mohou být nakonec z trhu vytlačené,“ řekla Durdíková HN.

Doktorka Durdíková je navíc přesvědčena, že lékárník bez celkové zprávy o lécích užívaných konkrétním pacientem mu může dokonce ublížit. Neznalost kontraindikace některých léků pak může pacienta stát i život, varuje.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?