Slovensko chce více regulovat reexport léků, kterých se nedostává

27. 5. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko chce změnou zákona dosáhnout omezení možností vývozu léků, který v zemi opakovaně způsobil nedostatek vybraných léčiv. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Tomáš Drucker. Slovenské úřady již v minulosti v jednotlivých případech zakázaly zpětný vývoz léků do zahraničí, a to i do České republiky, která rovněž připravuje regulaci reexportu citlivých léků.


Ani zmiňovaný zákaz ale problémy s chybějícími léky na Slovensku nevyřešil.

„Mělo by dojít k zásadním úpravám, které zamezí ekonomickým spekulacím v oblasti vývozu léků ze Slovenska. Naším záměrem je vytvořit pravidla, aby byl definován veřejný zájem a povinnost především dodávat léky do veřejných a nemocničních lékáren,“ řekl Drucker.

Nedostatek některých léků podle ministra souvisí s tím, že vzhledem ke způsobu stanovení jejich ceny patří Slovensko v Evropě k zemím s levnějšími medikamenty. Drucker uvedl, že u některých originálních léků dochází k dostatečné ekonomické motivaci k tomu, aby distribuční společnosti léky vyvážely.

Na Slovensku v minulosti chyběly léky například pro kardiologické pacienty, dále pro pacienty trpící cukrovkou nebo psychiatrickými onemocněními. Léků byl nedostatek navzdory tomu, že v jednotlivých případech slovenské úřady mohou zakázat jejich vývoz ze země.

Loni slovenští distributoři oznámili úřadům vývoz zhruba 4,9 milionu balení různých léků. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o více než pětinu.

Také Česká republika se potýká s dopady reexportu léků. Česká vláda na začátku letošního roku schválila návrh, který umožní regulovat zpětný vývoz vybraných léků z Česka tak, aby nehrozil jejich nedostatek. Předlohu projednávají sněmovní výbory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?