Slovensko nedokončí cyklotronové centrum, zařízení přenechá Rusku

2. 6. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Léta rozpracovaný projekt výstavby centra pro odhalování nádorových onemocnění, výrobu speciálních léků a výzkum Slovensko definitivně nedokončí. Zakoupené technologie přenechá Rusku, které na oplátku poskytne slovenským studentům bezplatné pobyty na svých vědeckých vysokých školách v oblasti jaderného výzkumu.


Informovalo o tom slovenské ministerstvo školství, podle něhož je zmíněný postup výsledkem jednání zástupců obou zemí.

Záměr vybudovat cyklotronové pracoviště v rámci splácení dluhu někdejšího Sovětského svazu vůči Slovensku schválila slovenská vláda ještě v 90. letech. Projekt byl ale v minulosti kvůli nedostatku peněz pozastaven. Bratislavě pak nevyšel záměr vytvořit s Ruskem společný podnik, do kterého by Slovensko vložilo rozestavěnou budovu a samotné technologie v hodnotě asi 167 milionů eur (4,5 miliardy Kč), zatímco Rusko by poskytlo na dokončení projektu potřebných zhruba 73 milionů eur (téměř dvě miliardy Kč). Slovensko proto z Ruska ani nedovezlo příslušnou technologii a léta ji skladovalo ve Sjednoceném ústavu jaderných výzkumů ve městě Dubna.

Podle návrhu dohody Slovensko vyrobená zařízení pro cyklotronové centrum přenechá zmiňovanému ruskému ústavu k dalšímu využití. V rámci kompenzace bude moci 200 slovenských studentů v příštích letech absolvovat školení a odbornou přípravu na ruských pracovištích, například v oblasti řízení jaderných elektráren či v oblasti jaderné fyziky. Hodnota tohoto kontraktu, který by měl být podepsán později v tomto roce, dosáhne 16 milionů eur (432 milionů Kč). Slovenské ministerstvo školství uvedlo, že Slovensko má kritický nedostatek vysoce kvalifikovaných specialistů v oblasti energetiky.

Atomové elektrárny mají na Slovensku největší podíl na výrobě elektřiny. Význam jádra se ještě zvýší po dokončení dvou rozestavěných bloků elektrárny v Mochovcích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?