Slovensko se nedohodlo s Ruskem na dostavbě cyklotronového centra

29. 8. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensku se patrně nepodaří dokončit léta rozestavěný areál cyklotronového centra, který měl sloužit kromě jiného k odhalování nádorových onemocnění, výrobě speciálních léků a k výzkumu. Bratislavě nevyšel plán na vytvoření společného podniku s Ruskem, jenž by dostavbu financoval.


Vyplývá to z informací slovenského úřadu pro normalizaci a metrologii, který má projekt na starosti.

Záměr vybudovat cyklotronové pracoviště schválila slovenská vláda ještě v 90. letech. Na tento účel vyčlenila peníze ze splácení dluhu někdejšího Sovětského svazu vůči Slovensku. Projekt byl ale v minulosti kvůli nedostatku peněz pozastaven. Na Slovensko proto nemohlo být dovezeno ani samotné zařízení, které je už léta připraveno v Rusku k odeslání.

Dostavba cyklotronového areálu ve slovenské metropoli by si vyžádala kolem 73 milionů eur (dvě miliardy korun). Slovensko se spoléhalo na to, že tyto peníze zajistí Rusko, zatímco Bratislava do společného podniku vloží rozestavěnou budovu a samotné technologie v celkové hodnotě asi 167 milionů eur. K dohodě ale nakonec nedošlo.

„Výsledkem více než čtyřletých jednání o založení společného podniku je, že ruská strana je ochotna spolupracovat se Slovenskou republikou jen po odborné stránce, ale není ochotna se podílet na založení společného slovensko-ruského podniku,“ uvedl slovenský úřad. Vytvoření společného podniku s Ruskem na dostavbu pracoviště pro léčbu onkologických onemocnění prosazovala už první vláda nynějšího premiéra Roberta Fica, která tento záměr schválila v roce 2009.

Slovensko bude nyní usilovat o odprodej technologií, které byly určeny pro plánované cyklotronové centrum. O zařízení totiž neprojevila zájem žádná z oslovených slovenských institucí. Pokud by se Slovensku nepodařilo najít kupce, technologie by prý mohly být umístěny ve Sjednoceného ústavu jaderných výzkumů v ruském městě Dubna a využívány pro vědecké účely za účasti slovenských vědců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?