Slovensko: Sestry vyjednávají o návratu do práce

23. 2. 2016 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce

ze zahraničí




Slovenské sestry, které hromadně podaly výpověď s cílem dosáhnout mimo jiné lepších platových i pracovních podmínek, se pomalu začaly vracet na svá původní pracoviště.

K nástupu několika desítek sester zpět do zaměstnání došlo navzdory tomu, že vláda ani vedení nemocnic nesplnily požadavky odborů.
Slovenské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že ve fakultní nemocnici v Žilině podepsalo pracovní smlouvy 33 sester. Tento krok umožnil zdravotnickému zařízení obnovit plánované operace. Právě žilinská nemocnice patřila v souvislosti s hromadnými výpověďmi mezi nejpostiženější zdravotnická zařízení v zemi. Na začátku února tam přestalo pracovat na 170 sester, což ovlivnilo provoz nemocnice. „Chci poděkovat všem sestrám, které neopustily pacienty, i těm, které se vrátily. Je to jasná zpráva ve vztahu k pacientům,“ prohlásil slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák.

Prezidentova podpora

Sestry výsledek protestní akce navzdory nepřijetí jejich podmínek nepovažují za neúspěch. „Akce ještě neskončila. Budeme ji hodnotit až tehdy, kdy složíme zbraně. Může se stát, že nemocnice bez sester situaci nezvládnou. Pokud nás potřebovat nebudou, nastane to, co jsme říkaly, tedy že sestry ze Slovenska odejdou,“ varovala prezidentka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.
Sester se zastal slovenský prezident Andrej Kiska, který se sešel s jejich zástupkyněmi. „Mrze lo by mě, pokud by slovenské zdravotnictví přišlo byť jen o jedinou sestru, nedojde-li k dohodě,“ ujistil. Samotnou formu protestu sester ale prezident odmítl komentovat. Andrej Kiska opětovně kritizoval nelichotivý stav slovenského zdravotnictví, který podle něj přetrvává již léta. „V systému zdravotnictví máme nepřehlednou džungli, ve které rozhodují známosti, ve které vládne nepořádek a rozkrádaní na úkor zdraví a životů pacientů a důstojných podmínek pro práci personálu,“ řekl prezident Kiska, podle něhož by se zdravotnictví mělo stát prioritou příští vlády, která vzejde z březnových parlamentních voleb.

Nesplněné podmínky

Ze slovenských nemocnic odešlo na základě hromadných výpovědí 540 sester. Přestože to z celkového počtu 13 tisíc sester v nemocnicích představuje jen zlomek, akce ovlivnila provoz některých zdravotnických zařízení a největší dopady měla na fungování nemocnic v Žilině a v Prešově.
Poté, co premiér Robert Fico přislíbil zdravotníkům mimo jiné proplacení mzdy i za dny, kdy v nemocnicích po skončení výpovědní lhůty nepracovali, a možnost vyjednání lepších platových podmínek, vyjádřily odbory již začátkem února ochotu k návratu sester do nemocnic. Zdravotnická zařízení však podmínku zvýšení základních platů či plošný návrat všech sester odmítla. V současnosti tak mezi nemocnicemi a sestrami dále probíhají vyjednávání.
Hromadné výpovědi podaly sestry na Slovensku kromě jiného na protest proti tomu, že nový zákon nepočítá se zvyšováním platů na základě praxe a že se nevztahuje na všechny zdravotníky. Původně podalo výpověď více než 1200 sester, polovina si to následně rozmyslela.
Hlavně sestry v menších zdravotnických zařízeních mají nižší plat, než je průměrná mzda na Slovensku, která činí 859 eur měsíčně. Sestry ve velkých nemocnicích vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur měsíčně.

Viliam Čislák a Robert Fico

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?