Slovensko: Stávka sester zatím zažehnána

7. 5. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové slovenské ministryni zdravotnictví Zuzaně Zvolenské se zatím podařilo odvrátit stávku tamních sester, když jim přislíbila řešení situace týkající se obcházení zákona, jenž sestrám garantoval navýšení platů.


Pozornost si Zuzana Zvolenská vysloužila i svými opakovanými prohlášeními o možném zákazu zisku zdravotních pojišťoven.

Rozpuštění rezervy

Na platy sester, jejichž růst garantuje zákon o minimálních mzdových nárocích sester platný od dubna letošního roku, ministryně sehnala finanční prostředky do konce letošního roku, když na jednání se Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek přislíbila rozpuštění 50milionové rezervy ve státním rozpočtu.

„Tvrdě jsme hledali způsob jak pokrýt závazek, který ze zákona jednoznačně vyplývá. Společně jsme nastavili legislativu tak, aby se již v existujícím systému našly zdroje, které se přerozdělí a budou určeny na pokrytí tohoto závazku. To, co jsme přinesli nového, je samotná dohoda o způsobu, jakým budeme moci – pokud dojde k součinnosti všech zdravotních pojišťoven a jednotlivých zaměstnavatelů – rozpustit s ministerstvem financí 50milionovou rezervu,“ uvedla po jednání se zástupci komory sester ministryně Zvolenská s tím, že další finance má do systému zdravotnictví koncem letošního roku přinést změna přerozdělování pojistného mezi zdravotními pojišťovnami.

Dárek k výročí

Jak nová šéfka resortu zdůraznila, rozpuštění rezervy je pouze mimořádným řešením. „Jde o platbu, která je určena na řešení krizové situace a vázána na pokrytí mzdových nároků zdravotnických pracovníků,“ upozornila. Ministerstvo bude vyžadovat, aby pojišťovny či nemocnice nevytvářely z těchto peněz správní fondy ani zisky, případně aby z nich nepokrývaly starší dluhy a neplánovaly investice. Do systému by se finance měly dostat zvýšením odvodů za státní pojištěnce.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová byla s výsledkem jednání spokojena a potvrdila, že sestry zatím nepřistoupí k tvrdším protestním akcím (včetně stávky), jež původně plánovaly. „Je to pěkný dárek k 20. výročí naší komory,“ pochvalovala si Mária Lévyová, podle níž by se rozpuštění 50milionové rezervy mělo na platech zdravotníků odrazit během dvou až tří měsíců.

Dodatky k pracovním smlouvám, jež musely sestry v některých zdravotnických zařízeních podepsat, protože zaměstnavatelé neměli dostatek finančních prostředků na navýšení jejich platů, a kvůli nimž byly sestry zčásti zařazeny jako administrativní pracovnice, by podle prezidentky sesterské komory neměly zůstat v platnosti.

„Myslím, že je každý zaměstnavatel zruší. Neumím si představit, že by souhlasil s tím, aby sestra poskytovala zdravotní péči jen ze 30 procent a poté si sedla a vedla dokumentaci. Pacient nás potřebuje nonstop u lůžka,“ zdůraznila Mária Lévyová.

Ne zisku pojišťoven

Zuzana Zvolenská má rovněž v plánu upravit fungování zdravotních pojišťoven. V diskusním pořadu jedné ze slovenských televizních stanic dokonce uvedla, že by zemi prospělo, kdyby měla jen jednu pojišťovnu, aby zbytečně nedocházelo k rozdrobování financí, jež občané do systému povinně vkládají. Rovněž si myslí, že do zdravotních pojišťoven nepatří zisk.

Žádný radikální řez však v nejbližší době nechystá. „K zisku zdravotních pojišťoven se stavíme odborně a s nadhledem, nikoli politicky,“ zdůraznila ministryně s tím, že případný návrh, který by zisk pojišťoven omezoval, bude předložen pouze v případě, že bude v souladu s ústavou a mezinárodní legislativou.

Slovensko již v minulosti – za první vlády Roberta Fica – zisk zdravotním pojišťovnám zakázalo. Tehdy však Ústavní soud tuto právní úpravu označil za protiústavní. „Předcházející zákaz zisku stál zemi 10 milionů eur na právnících a soudních sporech. Doufám, že to tedy nebude jen ‚Ctrl+C‘ a ‚Ctrl+V‘. Osobně jsem pro další omezování zisku pojišťoven v technických ukazatelích,“ uvedl v diskusním pořadu bývalý ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik.

V programovém prohlášení vlády se sice o zákazu zisku pojišťoven přímo nemluví, tomuto záměru však napovídá formulace, jež říká, že „vláda přijme opatření v souladu s ústavou a platnou evropskou legislativou s cílem maximálního možného využití prostředků, které ze zákona vybírají zdravotní pojišťovny od občanů“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?