Slovensko: Vězni dostávají víc peněz než pacienti

31. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."Podle nového výměru nám zbude místo 700 jen 600 korun na pacienta," říká ředitel jedné z psychiatrických léčeben. Jediný způsob, jak ušetřit, je podle něj hromadné propustit zaměstnance. Zarážející přitom je, že průměrné náklady na jednoho vězně se pohybují okolo 850 korun na den. V této částce samozřejmé nejsou započítány léky...


Bratislava - Pan Miroslav, který už delší dobil leží v nemocnici, je rozhořčen. „V nemocnicích je příšerné jídlo, hygienické potřeby si musíme nosil sami. Copak všechny peníze dávají na platy?“ cituje pacienta včerejší slovenský list Národná obroda.

Nemocnice mají opravdu málo peněz na pokrytí denních nákladů nemocných. Například na stravu má Fakultní nemocnice L. Dérera v Bratislavě vyčleněno 82 korun na pacienta a den. Průměrně náklady na pacienta v běžné nemocnici představují zhruba 800 korun.

Dlouhodobé hospitalizovaní jsou odkázáni na ještě nižší náklady. Například denní výdaje na jednoho pacienta v psychiatrické léčebně se pohybují okolo 700 korun. V této částce je zahrnuto vše - strava, mzdy zaměstnanců, energie, provozní náklady i léky.

Nejvyšší položku představují mzdy zaměstnanců. Analýzy přitom vycházejí z údajů z loňského roku. Není v nich tedy zahrnuto zvýšení mezd zdravotnickým pracovníkům. Navíc se od října chystá nový cenový výměr.

„Podle nového výměru nám zbude místo 700 jen 600 korun na pacienta,“ říká ředitel jedné z psychiatrických léčeben. Jediný způsob, jak ušetřit, je podle něj hromadné propustit zaměstnance.

Zarážející přitom je, že průměrné náklady na jednoho vězně se pohybují okolo 850 korun na den. V této částce samozřejmé nejsou započítány léky, které

představují vysokou položku. Velké rozdíly jsou i v platech. Zatímco průměrná mzda zdravotní sestry činí 8000 korun, dozorce ve věznici si měsíčně vydělá zhruba 12 tisíc.

Maximální náklady na jednoho pacienta v nemocnicích a psychiatrických léčebnách by při plném hrazení pojišťovnami představovaly průměrně 498 korun na den. Průměrné denní náklady na jednoho vězně se pohybují od 782 do 830 korun.

(čtk, Národná obroda), Střední Čechy, 31.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?