Slovensko zatím nezpřísní podmínky pro interrupce

14. 6. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko zatím nezpřísní podmínky interrupcí. Sněmovna rozhodla, že nebude pokračovat v jednání o návrhu krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která chtěla dosáhnout výrazného snížení případů umělého přerušení těhotenství.


Poslanci mimo LSNS připravují vlastní návrhy na úpravu příslušného zákona. LSNS navrhla omezit možnost interrupce pouze na případy, kdy je ohrožen život ženy, dále do 12. týdne těhotenství, pokud žena otěhotněla kvůli znásilnění, nebo do 24. týdne těhotenství v případě genetické poruchy plodu. Předlohu LSNS na katolickém Slovensku veřejně podpořilo několik desítek kněží i konzervativní občanští aktivisté.

LSNS Mariana Kotleby čelila výtkám ostatních politiků, že zmiňovaný návrh předložila pouze ve snaze zviditelnit se. Sněmovna o iniciativě LSNS jednala již v květnu, hlasování ale bylo odloženo na nynější schůzi. Parlament nakonec na návrh jednoho z koaličních zákonodárců rozhodl, že o předloze LSNS ohledně interrupcí sněmovna dále jednat nebude, tedy ani nehlasovala o postoupení materiálu do druhého čtení. Někteří poslanci se již ale nechali slyšet, že předloží vlastní návrhy ohledně interrupcí.

Na Slovensku mohou v současnosti ženy požádat o interrupci do 12. týdne těhotenství, v případě genetické poruchy plodu lhůta stanovena není. Slovenský ústavní soud již v roce 2007 odmítl podnět, že umělé přerušení těhotenství je v rozporu s ústavou.

V České republice je při ukončení těhotenství na žádost matky nejzazším termínem 12. týden těhotenství, při indikaci genetické vady lze těhotenství ukončit až do 24. týdne.

Počet interrupcí na Slovensku dlouhodobě klesá. Slovenský statistický úřad za loňský rok eviduje 9083 případů, ještě v roce 1993 to bylo zhruba čtyřikrát tolik.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?