Slovensko: zdravotnictví v těžké finanční krizi

11. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až na poslední chvíli uhasila Dzurindova vláda doutnající požár, který mohl pohltit velkou část hluboce zadlužených slovenských zdravotnických zařízení. Novela exekučního zákona, kterou na své poslední schůzi před prázdninami urychleně přijal parlament v režimu legislativní nouze, zabránila věřitelům nemocnic...


Bratislava/Praha - aby se mohli dožadovat jejich zabavení na úhradu dluhů.

Současně vláda poskytla Všeobecné zdravotní pojišťovně čtyřsetmiliónovou návratnou půjčku, aby tak mohla vyrovnat své dluhy u nejohroženějších nemocnic.

Ministr zdravotnictví Roman Kováč ale odmítá rozšířený názor, že celý resort se nachází v hluboké krizi. „To není krize. Problémy se postupně řeší,“ uvedl Kováč.

Jiného názoru jsou zástupci nemocnic a zdravotníků, kteří poukazují na to, že platby zdravotních pojišťoven zdaleka nepokrývají skutečné náklady na péči o pacienty.

Katastrofální finanční situace nemocnic dopadá i na lékaře, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni s platy, které v průměru dosahují v přepočtu 16 000 českých korun a jsou asi o třetinu nižší než v Česku. Vláda sice rozhodla v květnu o jejich zvýšení, nemocnice však na vyšší mzdy nemají prostředky.

Ani novela zákona neznamená pro nemocnice záchranu. Exekuce se pouze na několik měsíců pozastavuje a navíc dodavatelé, kteří se nebudou moci dostat ke svým pohledávkám, mohou zastavit prodej zboží zadluženým zdravotnickým zařízením.

„Jestliže dodavatelé nebudou moci uplatnit pohledávky exekucí, zastaví například dodávky léků. To bude znamenat kolaps zdravotního systému,“ napsal k problému deník Národná obroda.

Ministerstvo počítá v příštích měsících s tím, že část příjmů z probíhající privatizace strategických podniků půjde na oddlužení zdravotnictví, včetně nemocnic.

Přestože příliv zahraničních investic na Slovensko překonává všechny rekordy, loni to bylo 3,5 miliardy dolarů, ani tyto prostředky nejsou neomezené.

Vedle zdravotnictví přitom na výraznou finanční injekci čeká například i školství, kde se mnohé školy ocitly v podobné situaci jako nemocnice.

Luboš Palata, Hospodářské noviny, 11.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?