Slovenský ministr zdravotnictví bude reformu prosazovat obtížně

25. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Těžce zadlužené slovenské zdravotnictví čekají radikální změny. Chystané přitvrzení režimu pro pacienty, nemocnice, lékaře a zdravotní pojišťovny sklízí potlesk, ale i tvrdou kritiku. Změny zavádí ministr milionář...


Bratislava/Praha - Těžce zadlužené slovenské zdravotnictví čekají radikální změny. Chystané přitvrzení režimu pro pacienty, nemocnice, lékaře a zdravotní pojišťovny sklízí potlesk, ale i tvrdou kritiku. Odpůrci změn argumentují také tím, že nepopulární reformy zavádí nejbohatší ministr zdravotnictví ve slovenské historii.

Platit za recepty, stravu, pobyt v nemocnici či přepravu sanitkou odmítá téměř sedmdesát procent Slováků. „S tím, že nebudu populární, počítám,“ tvrdí nový slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac, který po zářijových volbách získal jeden z nejzadluženějších a nejproblematičtějších resortů. Voleb se účastnil jako nezávislý expert Aliance nového občana (ANO) a do úřadu nastoupil v roli reformátora.

Tvrdá opatření vůči nemocnicím, pojišťovnám i pacientům jsou podle něj jedinou možností, jak zlepšit stav odvětví, které měsíčně vytváří přibližně 700 miliónů korun dluhů.

„Dokážeme systém udržet při životě ze stávajících zdrojů, ale příští rok bude dluh narůstat,“ řekl Zajac slovenskému deníku Pravda. „Je nejvyšší čas na reformy, protože zdravotnictví jinak zkolabuje,“ napsal deník Sme a připomněl, že resort v minulosti zachraňovaly jen finanční injekce z privatizace.

Úspory jako lék

Po zavedení reforem budou nemocnice vystaveny tvrdému ekonomickému tlaku, jehož výsledkem má být zánik těch, které nebudou efektivně hospodařit.

Těžší život mají mít i zdravotní pojišťovny. „Nyní žijí v takzvaných měkkých rozpočtových opatřeních a když udělají chyby, stát je oddluží,“ píše deník Pravda. „V takovém právním stavu, jaký je nyní na Slovensku, ani není možné čekat, že by byly motivované k efektivnímu nakládání s financemi,“ tvrdí Zajac.

Ušetřit chce i přísnější politikou v předepisování léků. Pacienti mají připlácet dvacet korun za každý recept. Lékaři by neměli předepisovat více než tři balení téhož léku. Z 53 miliónů receptů na 161 miliónů balení léků ročně desetina končí v koši.

Do konce roku chce ministr Zajac vládě předložit dva nové návrhy zákonů, které mají reformu vymezit - zákon o zdravotním pojištění a o úřadu pro dohled.

Reformám hrozí krach

Platby za služby v nemocnicích nejsou většinou Slováků přijímány s nadšením.

„Splácet stravu v době hospitalizace je absolutní vrchol. Lidé si přece platí zdravotní pojištění,“ řekla tiskové agentuře TASR jedna z obyvatelek Bratislavy. „Strava ve slovenských nemocnicích je ubohá. Pokud pacient nechce hladovět, musí si jídlo dokoupit,“ dodává další.

Podle ministra jsou ale reformy únosné a dokonce výhodné i pro sociálně nejslabší - důchodce. Zajac totiž míní, že již nebude nutné dávat v nemocnici úplatky za lepší služby. Pokud nebude pacient schopen zaplatit, může to podle Zajaca místo něj udělat zdravotní pojišťovna, případně zažádá o sociální příplatek.

Slovenský deník Nový čas jízlivě připomněl, že pro ministra Zajaca nebudou platby za ošetření žádným problémem. „Tvrdé změny zavádí ministr milionář,“ vysvětlil deník. Sebevědomý Zajac je totiž nesporně nejbohatším šéfem resortu zdravotnictví ve slovenské historii.

Jednapadesátiletý ministr, který má za ženu lékařku a je otcem dvou synů, vlastní například podíly na nemovitostech v centru Bratislavy a na účtech má několik miliónů slovenských korun.

Ve slovenských médiích se objevila rovněž informace, že spolupracoval se Státní bezpečností a jako šéf společnosti, která dodávala zařízení do nemocnic, podplácel jejich ředitele.

Podle deníku Sme však mohou tyto útoky souviset s chystanou reformou.

„Jakákoliv změna statu quo se dotkne zájmů farmaceutických firem, pojišťoven i lékařů. Reformní ministr se této kolizi nemůže vyhnout,“ píše Sme. Problém je podle deníku v tom, že všechny pokusy o reformu skončily stejně: Zájmové skupiny podpořily jen takové změny, které se jich přímo netýkaly.

Lucie Beranová, Hospodářské noviny, 25.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?