Slovenský tisk o interrupcích: Ať rozhodnou ženy

11. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenské listy se shodují, že ústavní soudci, kteří řeší problém zákona o interupcích, nemají lehkou roli. Soudci stále nerozhodli o tom, zda jsou některé části zákona o umělém přerušení těhotenství v rozporu s ústavou...


BRATISLAVA - Slovenské listy se shodují, že ústavní soudci, kteří stále nerozhodli o tom, zda jsou některé části zákona o umělém přerušení těhotenství v

rozporu s ústavou, nemají lehkou roli.

Komentátoři si všímají, že počet interrupcí na Slovensku klesá. Zároveň naznačují, že rozhodnutí by mělo zůstat na ženách a namísto zákazů potratů by se měla spíše zkvalitnit sexuální výchova.

„Celý spor se nese ve znamení dilematu, co je víc. Zda ochrana lidského života (i když ještě nenarozeného), nebo právo ženy svobodně se rozhodnout, zda bude matkou, či nikoli. Jde i o dilema, co je lepší - zda to, když matka nedovolí narodit se

dítěti, nebo to, když se po jeho narození o potomka nestará, týrá ho nebo jej odhodí a ujme se ho dětský domov, který na jeho výchovu nemá peníze,“ píše list Národná obroda.

Počet interupcí na Slovesnku klesá

Zároveň připomíná, že počet interrupcí na Slovensku klesá. Namísto zákazů potratů by prý bylo zapotřebí více se zaměřit na prevenci a kvalitnější sexuální výuku.

V dnešní době by se podle listu měla sama žena rozhodnout, kdy a zda vůbec chce mít dítě. Klesající čísla potratů prý jasně ukazují, že rozhodnutí Slovenek jsou stále zodpovědnější.

Podle listu Pravda o rozhodnutí, které by mělo být intimní záležitostí ženy, na Slovensku hovoří zejména politici, dámy ve zralém věku a církevní aktivisté, jichž se tento problém bezprostředně netýká.

Navíc přitom údajně ignorují fakt, že na Slovensku po přijetí liberálního zákona v posledních letech poklesl počet interrupcí o 67 procent. V roce 2001 prý bylo Slovensko zemí s druhým nejnižším poměrným počtem interrupcí v Evropě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?