Slovenským zdravotním sestrám mění smlouvy, aby nedostaly přidáno

30. 3. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Z mnoha zdravotních sester na Slovensku se od dubna stanou asistentky nebo ošetřovatelky, o pacienty budou ale patrně pečovat stejně jako dosud. Formální změnou pracovních smluv se ambulance a nemocnice snaží obejít nařízení o zvýšení platů sester.


Více než 40.000 zdravotních sester několik měsíců přesvědčovalo dosluhující vládu, aby jim zajistila lepší odměňování. Tvrdily, že jejich platy jsou nízké a že řada sester odchází do zahraničí.

Parlament nakonec letos v únoru schválil minimální mzdy pro všechny sestry v rozmezí od 640 do 928 eur (15.750 až 22.830 Kč), a to v závislosti na délce praxe. Mezitím si ale hromadnými výpověďmi vymohli vyšší platy nemocniční lékaři, čímž se náklady na platy ve zdravotnictví v době slabého hospodářského růstu a vysoké nezaměstnanosti ještě zvýšily.

Zdravotnická zařízení tvrdí, že k naplnění zákona zaručujícího zvýšení výdělků personálu nemají peníze. Navýšení plateb od zdravotních pojišťoven prý mzdové nároky sester nepokryje. Vedení řady nemocnic i majitelé ambulancí proto začali sestry formálně přeřazovat na jinou práci, aby jim nemuseli zvýšit platy. Zdravotní sestry z celé země si stěžují, že vedoucí pracovníci je pod hrozbou výpovědí nutí podepisovat nové pracovní smlouvy, podle kterých si ve skutečnosti finančně nepřilepší.

Slovenská komora sester a porodních asistentek zase upozornila na společný postup nemocnic na středním Slovensku. „Nemocnice se dohodly, že nebudou mezi sebou přijímat do pracovního poměru propuštěné zdravotní sestry a porodní asistentky nebo ty, které dají výpověď,“ uvedla komora.

Tento postup má prý zabránit tomu, aby sestry dosáhly zvýšení výdělků. Komora přesto vybídla sestry, aby s nevýhodnými pracovními smlouvami nesouhlasily. Podle médií zdravotní sestry tvrdily, že nemají na vybranou a že zaměstnavatelům ustoupí. V některých nemocnicích jsou ale prý odhodlány dodatky nepodepisovat.

Asociace soukromých lékařů zase odhadla, že jen čtvrtina soukromých ambulancí dokáže navýšit platy sester podle zákona. Nejlépe vydělávající sestra s délkou praxe alespoň 33 let by po zvýšení platu podle zákona vydělávala zhruba o pětinu více, než je průměrná mzda v zemi.

Zdravotnická zařízení uvedla, že by platy sestrám zvýšila v případě, že stát na to vyčlení peníze. Řešení vzniklé situace komplikuje výměna vlád, ke které po nedávných předčasných volbách dojde příští týden. Nastupující kabinet sociálních demokratů zatím dává od problému ruce pryč. „Do 4. dubna je tu vláda Ivety Radičové,“ uvedl nastupující levicový premiér Robert Fico.

Slovenský tisk soudí, že vinu za konflikty kolem úpravy platů zdravotních sester nese dosluhující vláda Radičové i parlament. Podle listu Sme sněmovna nezajištěním peněz za zvýšení mezd vodila sestry za nos.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?