Slovenští lékaři chtějí vybírat poplatky za ošetření pacientů

2. 7. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři hodlají vybírat poplatky od pacientů za jejich ošetření v ambulancích. Zdůvodňují to tím, že se s největší zdravotní pojišťovnou nedohodli na navýšení plateb za poskytování zdravotní péče.


Od července tak řada z nich nebude mít se slovenskou Všeobecnou zdravotní pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Situace ve slovenském zdravotnictví je kvůli nedostatku peněz dlouhodobě napjatá.

Pacienti by si nejprve měli připlácet za odběry krve nebo za vyšetření ultrazvukem a rentgenem. Pokud se ambulantní doktoři s pojišťovnou nehodnou na nové výši plateb ani v nadcházejících dnech, zavedou poplatek ve výši 3,60 eura (93 korun) i za běžná ošetření. Výjimku by měli mít jen pacienti s akutním onemocněním.

„Občané se nemusejí obávat ohrožení života nebo zdraví. Všichni lékaři nastoupí do ambulancí, ale netěší nás, že budeme muset vystavovat účty za doprovodná vyšetření,“ řekl šéf lékařské komory Marian Kollár. Poplatek za vyšetření by si pak pacienti podle něj mohli nechat proplatit u zdravotní pojišťovny.

Ambulantní lékaři požadují navýšení plateb od pojišťovny o pětinu. Všeobecná zdravotní pojišťovna, která má na více než pětimilionovém Slovensku 3,4 milionu klientů a její postavení při financování zdravotní péče je klíčové, nabídla přilepšení o 6,5 procenta. To by znamenalo měsíční zvýšení o asi 200 eur na ambulanci. Podle pojišťovny na nové smlouvy přistoupila asi každá pátá ambulance.

Situace ve slovenském zdravotnictví se tak vyhrocuje jen zhruba půl roku po protestech nemocničních lékařů. Asi 1200 doktorů loni odmítlo odvolat výpovědi, kterými si chtěli od vlády vymoci zejména zvýšení platů.

Protestní akce, v jejíž čele stál rovněž Kollár, a to z pozice šéfa lékařských odborů, vyústila v ochromení provozu řady zdravotnických zařízení. Ve slovenských nemocnicích pomáhali ošetřovat pacienty i čeští armádní lékaři. Předchozí vláda nespokojeným doktorům nakonec ustoupila.

Nemocnice ale upozorňovaly, že na zvýšení platů nemají peníze. Výraznější navýšení plateb zdravotnickým zařízením neslíbila žádná ze tří zdravotních pojišťoven. Parlament navíc schválil vyšší platy i zdravotním sestrám. Ty si ale stěžovaly, že zaměstnavatelé se různými triky snaží navýšení jejich výdělků obejít.

Zákon zaručující vyšší platy sestrám napadla u ústavního soudu generální prokuratura s odůvodněním, že v praxi není proveditelný. Odborové sdružení zdravotních sester a porodních asistentek pohrozilo, že v případě nezvýšení platů začnou sestry hromadně podávat výpovědi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?