Slovenští lékaři se stále nedohodli s vládou, výpovědi platí

22. 11. 2011 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani deset dnů před hrozícím odchodem přibližně třetiny lékařů ze slovenských nemocnic se vládě nepodařilo přesvědčit odbory ke stažení výpovědí. Nespokojení doktoři po vzoru svých českých kolegů žádají zvýšení platů, k tomu přidali i požadavky na omezení přesčasů nebo zastavení přeměny nemocnic na akciové společnosti.


Odchod zhruba dvou tisícovek lékařů by v zemi patrně ochromil péči o pacienty. Ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že nejvíc ohroženo je fungování specializovaných dětských nemocnic. Také další zdravotnická zařízení by musela přistoupit k redukci výkonů, některá už oznámila zrušení plánovaných zákroků. Důvodem jsou mimo jiné výpovědi anesteziologů, bez nichž se neobejde řada operací. Výpověď původně podalo více než 2400 slovenských lékařů, čtyři stovky z nich ji už ale podle ministerstva zdravotnictví stáhly.

Jednání mezi vládou a lékařskými odbory se zadrhla především na otázce zvýšení platů doktorů. Transformaci nemocnic totiž odstupující vláda do březnových předčasných voleb už dokončit nestihne. Ačkoli stát zdravotníkům původně ustupovat nechtěl, ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik minulý týden lékařům nabídl zvýšení výdělků v příštím roce o 300 eur (7640 korun). Měsíčně by si tak přilepšili zhruba o pětinu.

Odbory ale kompromisní návrh ministerstva odmítly. Uhliarik zase nehodlá přistoupit na jejich požadavky zvýšit základní platy doktorů o 600 až 1300 eur. Takový krok označil ministr za „řeckou cestu“, kterou si Slovensko nemůže dovolit. Další jednání, do kterých se má zapojit také premiérka Iveta Radičová, se očekávají v průběhu tohoto týdne.

Čeští nemocniční lékaři, z nichž čtvrtina hrozila výpověďmi v rámci akce Děkujeme, odcházíme, si letos vymohli zvednutí tarifních platů o 5000 až 8000 korun měsíčně, tedy asi o pětinu. Zdravotníci si ale stěžují na ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že místo původně slíbeného dalšího desetiprocentního zvýšení mezd od ledna příštího roku by měly platy lékařům u lůžka stoupnout jen o 6,25 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?