Slovenští lékaři se znovu bouří, důvodem prý postoj poslanců

13. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Necelý týden po ukončení protestu nemocničních lékařů na Slovensku hrozí lékařské odborové sdružení (LOZ) obnovením nátlakovým akcí. Důvodem prý je odmítavý postoj části poslanců dosluhující vládní koalice k naplnění memoranda, na němž se po hromadných výpovědích lékařů dohodl kabinet premiérky Ivety Radičové s odbory.


Splnění požadavků doktorů, zahrnujících zastavení transformace nemocnic, omezení přesčasů a postupné plošné zvýšení platů, vyžadují změny zákonů. V návrhu zdravotnického výboru sněmovny podle lékařských odborů ale chybí poslední etapa zvyšování mezd doktorům, s níž se dosud počítalo v roce 2013, jakož i zastavení přeměny zdravotnických zařízení na akciové společnosti. Odbory proto vyhlásily stávkovou pohotovost.

„Navržené změny znamenají flagrantní porušení memoranda. Ještě nic neskončilo. Buďte tento týden připraveni na všechno,“ vzkázaly lékařské odbory svým sympatizantům.

Vláda naopak tvrdí, že dostála svým závazkům z memoranda, ve kterém přislíbila předložení návrhů na změnu zákonů. „Vláda vykonala vše pro to, aby došlo k naplnění memoranda mezi vládou a LOZ. (…) To, že poslanci neakceptovali všechny návrhy, je záležitostí poslanců parlamentu,“ uvedl tiskový odbor úřadu vlády po dnešní mimořádné schůzi kabinetu, který požádal parlament, aby materiál vypracovaný zdravotnickým výborem sněmovny projednal v urychleném řízení. To by umožnilo jeho schválení už na probíhající schůzi parlamentu.

Dosud největší protest lékařů od vzniku Slovenska v roce 1993 odstartovaly výpovědi, které v září hromadně podalo více než 2400 z asi 7000 nemocničních doktorů. Do vypršení výpovědní lhůty na konci listopadu si to rozmyslela asi polovina z nich. Navzdory tomu odchod zhruba 1200 doktorů na přelomu listopadu a prosince poznamenal provoz řady nemocnic. Zajistit alespoň akutní péči o pacienty jim pomáhaly i necelé tři desítky českých vojenských doktorů.

Ukončení protestu a návrat do služeb ohlásili nespokojeni doktoři začátkem prosince, kdy lékařské odbory ustoupily z požadavku na výraznější zvýšení platů, než nabízela vláda. Nemocnice obnovily běžný provoz až v polovině minulého týdne; několik dnů se totiž dohadovaly s odbory na znění nových pracovních smluv pro doktory, kterým na konci listopadu skončila výpovědní lhůta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?