Slovenští lékaři si přilepší, stát splnil jejich požadavky

28. 6. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři pracující ve slovenských nemocnicích se dočkají zvýšení platů, které si od státu vymohli před dvěma lety podáním výpovědí. Parlament souhlasil se zákonem, podle kterého budou muset nemocnice asi osmi tisícovkám lékařů přidat.


Podobnou garanci zvýšení mezd v minulosti zaručil zákon také zdravotním sestrám, normu ale slovenský ústavní nedávno označil za protiústavní.

Slovenští lékaři se v roce 2011 inspirovali svými českými kolegy a řada z nich hromadně podala výpovědi, aby donutili stát k ústupkům. Po vypršení výpovědní lhůty pak více než tisíc doktorů nenastoupilo do práce, což ochromilo provoz řady nemocnic. Stát nakonec na jejich požadavky přistoupil.

Podle schváleného návrhu by v roce 2015 základní plat atestovaného lékaře ve slovenských nemocnicích měl dosáhnout 2,3násobek průměrné mzdy v zemi, která loni činila 805 eur (20.800 Kč). Základní mzda doktorů se zvyšovala dvakrát už loni, a to na téměř dvojnásobek průměrného platu na Slovensku. Lékaři si podle původního plánu měli znovu přilepšit už letos, vláda kvůli závazku ozdravit státní finance poslední etapu úpravy platů po dohodě s odbory odložila.

Na zvýšení platů doktorů stát peníze ale nedá. Nemocnice přitom dlouhodobě upozorňují, že už v současnosti nedokážou zajistit provoz bez zvyšování své zadluženosti. Na zvýšení platů budou potřebovat v příštích třech letech zhruba 94 milionů eur (2,4 miliardy korun).

Už loni slovenský parlament na základě petice se zhruba 250.000 podpisy schválil zákon, který měl zajistit vyšší mzdy zdravotním sestrám. Ústavní soud tuto normu minulý týden ovšem zrušil s odůvodněním, že je v rozporu s ústavou. Podnět k přezkoumání zákona dala lékařská komora, což vyvolalo rozepře mezi zdravotníky. „Opět se potvrdilo, že na Slovensku ani početná skupina zdravotnických pracovníků slušným způsobem nic nedosáhne,“ reagovala komora zdravotních sester na rozhodnutí ústavního soudu. Podle komory úspěch zaručí jen nátlakové akce.

Zopakování podobného protestu, ke kterému přistoupili před dvěma lety lékaři, ovšem není jisté. Zdravotníkům totiž nově bude hrozit pokuta a ztráta licence na dva roky, pokud se za krizové situace nedostaví do práce. Zpřísnění postihů za nenastoupení do služeb prosadila vláda premiéra Roberta Fica, což organizace zastupující pracovníky ve zdravotnictví označily za bič na zdravotníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?