Slovenští lékárníci chtějí prodávat léky za hotové už od pondělí

5. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Slovenské lékárnické komory vyzvalo ve středu své členy, aby od příštího pondělí buď začali vybírat při prodeji léků plnou hotovost, nebo zavřeli lékárny, či radikálně omezili nákup léků. Ministr zdravotnictví lékárníkům vzkázal, že vybíráním hotovosti poruší zákon...


BRATISLAVA - Slovenským lékárníkům došla trpělivost s průtahy kolem nedoplatků od zdravotních pojišťoven, které se vyšplhaly k sedmi miliardám korun.

Vedení Slovenské lékárnické komory vyzvalo ve středu své členy, aby od příštího pondělí buď začali vybírat při prodeji léků plnou hotovost, nebo zavřeli lékárny, či radikálně omezili nákup léků.

„Jednání s ústavními činiteli ve věci oddlužení veřejných lékáren nepřinesla očekávané výsledky,“ zdůvodnila komora svůj krok v dnešním prohlášení.

Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac lékárníkům vzkázal, že vybíráním hotovosti poruší zákon. „Zakročíme nesmírně tvrdě,“ pohrozil s tím, že každý postižený pacient se má ohlásit na úřady, které obviněnému lékárníkovi mohou odejmout licenci.

Za nedostatkem financí v lékárnách jsou hlavně nedoplatky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Krizová situace v posledních dnech vyvrcholila v okrese Trebišov na východě Slovenska, kde musely některé lékárny přerušit provoz.

Vedení VZP už mezitím slíbilo, že nejvíce postiženým lékárnám přednostně zaplatí. Lékárníci ale stále nesouhlasí se Zajacovým návrhem, aby se zdravotní pojišťovny oddlužily prostřednictvím restrukturalizační akciové společnosti Věřitel; nechtějí se totiž vzdát penále ani úroku z prodlení.

Zástupci lékárníků se minulý týden nedohodli na vyřešení dluhů s vládou, před tím neúspěšně jednali se Zajacem. Kabinet amítá, že na okamžité oddlužení nemá prostředky.

Slovenští farmaceuti se snažili vymoci peníze radikálními kroky už v minulosti, loni například na protest proti tíživé ekonomické situaci někteří z nich na určitou dobu zavřeli. K placení „na ruku“ by ale v pondělí sáhli poprvé.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?