Slovenští poslanci nezakázali kouření v restauracích a barech

18. 2. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko se nepřidalo k Británii, Irsku či Finsku, kde je kouření v restauracích, barech či kavárnách zcela zakázáno. Majitelé stravovacích zařízení však budou muset kouřící zákazníky úplně oddělit od nekuřáků. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament...


Úplný zákaz kouření prosazovala opoziční poslankyně Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Tatiana Rosová, která chtěla zpřísnit návrh novely zákona o ochraně nekuřáků z dílny ministerstva zdravotnictví. Přestože by úplný zákaz kouření přivítal i ministr zdravotnictví Richard Raši, parlament tento návrh neschválil.

Poslanci naopak zmírnili původní znění předlohy, když od povinnosti úplně oddělit nekuřáky od kuřáků osvobodili bary či restaurace, kde se nepodává jídlo.

Obsáhlejší diskuzi vyvolala ještě v rozpravě snaha poslance vládní Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) Milana Urbániho, který navrhl celkový zákaz prodeje tabákových výrobků na Slovensku. Ačkoliv někteří poslanci brali Urbániho návrh jen jako žert, samotný poslanec tvrdil, že mu šlo o důslednou ochranu nekuřáků.

Úplný zákaz kouření v barech či restauracích platí ve vícerých zemích Evropské unie, ale reakce na omezení byly různé. Část zákazníků, dokonce i kuřáků, si pochvalovala, že jim cigaretovým dýmem při posezení v podniku nepáchne oblečení. V Rakousku, kde platí zákaz od počátku letošního roku, však kuřáci považovali za znevažující, že musí chodit kouřit před podnik. Ve Francii se zase kvůli nátlaku kuřáků v některých restaurantech omezení údajně nedodržuje.

V Česku platí takzvaný protikuřácký zákon od roku 2006. Už počátkem roku 2007 přišli poslanci Boris Šťastný (ODS), Olga Zubová a Jiří Carbol (KDU-ČSL) s jeho novelou. Dolní komora parlamentu měla normu schvalovat loni v březnu, vrátila ji ale výborům k projednání.

Nyní má sněmovna o tom, zda se dál omezí kouření v restauracích i na jiných místech, rozhodovat už v brzké době. Novela by měla upravit také pravidla kouření ve vlacích, na zastávkách či ve veřejných budovách. Autoři navrhli, aby se nesmělo kouřit například ani koncertech ve sportovních halách. Lidé by si tam mohli zapálit jen v oddělených místnostech s dobrým větráním.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?