Slovinský lékař je podezřelý, že usmrtil sedm pacientů

21. 5. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
O sebevraždu se pokusil jeden slovinský lékař, který je podezřelý ze spáchání několika závažných trestných činů, včetně zabití sedmi pacientů údajně z milosti. Informují o tom slovinská média. Podle soukromé televizní stanice POP TV je ale nyní lékař mimo ohrožení života.


Lékaře, kterého list Delo jmenuje jako Ivana Radana, policie zadržela už v pondělí. V úterý pak na něj vyšetřující soudkyně uvalila třicetidenní vazbu. Rozhodnutí zdůvodnila závažností trestné činnosti, z níž je doktor podezřelý, a nebezpečím, že v ní bude pokračovat.

Radan pracoval na neurologické klinice Univerzitního klinického centra (UKC) v Lublani. Kromě usmrcení sedmi pacientů je podezřelý, že umožnil užívat nelegální drogy, ze zneužití služebního postavení a z falšování dokumentů.

POP TV uvedla, že se Radan pokusil ukončit svůj život kusem rozbitého skla. Nyní je mimo nebezpečí a pečují o něj lékaři UKC, kde do ledna sám pracoval. Kvůli obavě, že by se mohl o sebevraždu znovu pokusit, je pod neustálým dohledem soudního policisty.

Podle médií byl Radan z klinického centra propuštěn kvůli podezřelému úmrtí jednoho třiaosmdesátiletého pacienta. Lékař tehdy nejprve tvrdil, že pomohl beznadějně nemocnému pacientovi zemřít, aby jej zbavil utrpení. Později však prohlásil, že si všechno vymyslel, aby rozproudil debatu o eutanazii.

Eutanazie je ve Slovinsku zakázána. V případě usvědčení hrozí viníkovi pět až 15 let vězení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?