Slovníček pojmů

12. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Adolescence

Období dospívání od puberty do dospělosti. Tato doba zhruba odpovídá studiu na střední škole.

Balneoterapie

Lázeňská léčba využívající koupelí, pitných kúr, rehabilitační péče, vhodných diet, životosprávy apod.

Civilizační nemoc

Jedná se o nemoc, jejíž vznik a rozvoj je výrazně ovlivněn civilizací, způsobem života, technikou, stresem, znečištěným životním prostředím atd. Klasickým příkladem jsou choroby srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou úmrtí u obyvatel v průmyslově vyspělých státech.

Dialýza

Neboli hemodialýza je léčebná metoda používaná u nemocných se selháním ledvin. Nahrazuje základní funkci ledvin, tedy očišťování krve od zplodin látkové přeměny. Krev se odvádí z těla do dialyzačního přístroje, kde probíhá její „čištění“, a poté se vrací zpět do pacientova těla. Nejčastěji nemocný tento proces podstupuje dva- až třikrát týdně, záleží však na konkrétní potřebě pacienta. Dialýza se rovněž používá u některých otrav, kdy je pomocí ní z krve odstraněn jed.

Endoskopie

Metoda umožňující prohlédnutí vnitřních tělních dutin nebo dutých orgánů. Endoskop se při ní zavádí do těla přirozenými cestami (ústy, močovou trubicí, konečníkem) nebo uměle vytvořenými otvory. Podle vyšetřovaného orgánu je odvozován název vyšetření: žaludku – gastroskopie, průdušek – bronchoskopie, močových cest – cystoskopie, tlustého střeva – kolonoskopie apod. Jedná se o poměrně šetrnou vyšetřovací techniku, většinou je možné ji provádět ambulantně. Kromě prohlédnutí orgánu umožňuje endoskopie také odběr vzorku tkáně k dalšímu vyšetření.

Fobie

Chorobný, neodůvodněný a nepřiměřeně silný strach z určitých událostí či věcí (k nejznámějším patří například arachnofobie - strach z pavouků, klaustrofobie - strach z uzavřených prostor, agorafobie – strach z otevřených prostranství – či sociální fobie, při níž se člověk bojí kontaktu s lidmi).

Glaukom

Jedná se o zelený zákal, tedy onemocnění očí, pro něž je typický zvýšený nitrooční tlak. Následné změny vnitřních částí oka a poškození zrakového nervu pak vedou k poruchám vidění. Lékaři rozlišují primární glaukom, který se objevuje na zdravém oku a jehož příčiny nejsou zcela jasné, a glaukom sekundární, jenž je důsledkem jiného očního onemocnění.

Podstatou léčby zeleného zákalu je snižování nitroočního tlaku, v některých případech je nutná operace či použití laseru. Vzhledem k tomu, že vzniklá poškození již není možné odstranit, je nutné zahájit léčbu co nejčasněji.

Histologie

Věda zabývající se studiem mikroskopické struktury orgánů a tkání, a to jak zdravých, tak i nemocných. Materiál pro histologická vyšetření se získává například během operací či pomocí endoskopie, případně během pitvy. Toto vyšetření poskytuje informace o postižení tkáně či orgánu, a často tak pomáhá stanovit nebo doplnit diagnózu.

Chemoreceptor

Buňka, která je schopna reagovat na přítomnost určité chemické látky a na její množství. Jejím podrážděním vznikají nervové impulzy, které jsou vedeny do vyšších nervových center (do mozku). K chemoreceptorům patří mimo jiné receptory chuti nebo čichu.

Indikace

Indikací rozumíme rozhodující důvod nebo soubor okolností, jež vyžadují určitý léčebný nebo diagnostický postup. Kupříkladu indikací k podání antibiotik může být angína, indikací k operaci pak mimo jiné zánět slepého střeva. Indikace se dělí na indikaci absolutní, kdy je příslušný léčebný postup nutný, a indikaci relativní, při níž je léčba zvažována ještě z dalších hledisek (jiné možnosti léčby, případná rizika apod.).

JIP

Zkratka pro jednotku intenzivní péče, což je nemocniční oddělení vybavené k léčbě pacientů, jejichž stav vyžaduje neustálý dozor a intenzivní péči. Pacient je na tomto oddělení pečlivě sledován pomocí přístrojů, další pak kontrolují a zajišťují jeho vitální funkce. Na JIP pracují speciálně vyškolení lékaři a zdravotní sestry. V hovorové řeči se můžeme setkat s označením „jipka“.

Koagulace

Termín označující srážení, nejčastěji se setkáváme s termínem hemokoagulace, který označuje srážení krve. Je to proces, při němž krev přechází z kapalného stavu do tuhého a vzniká sraženina a sérum. Hemokoagulace je důležitá především pro zástavu krvácení.

Leukemie

Název zhoubného onemocnění krve, při němž v kostní dřeni dochází k bujení a hromadění některých bílých krvinek, které jsou vyplavovány do krve a mohou se hromadit i v některých dalších orgánech. Podle druhu postižených buněk lékaři rozeznávají několik typů leukemie. Příčiny tohoto onemocnění nejsou zcela známy.

Vysoká produkce nádorových buněk však vede k potlačení normálních krevních buněk, jejichž nedostatek způsobuje chudokrevnost, snížení obranyschopnosti organismu, četná infekční onemocnění či krvácení kvůli nedostatku krevních destiček apod. Některé typy leukemie postihují hlavně děti, jiné pak starší lidi. K léčbě se používají speciální léky, někdy však pomůže pouze transplantace kostní dřeně.

Meniskus

Kloubní chrupavčitá ploténka vložená mezi dvě kosti tvořící kloub a spojená s kloubním pouzdrem. Častým úrazem bývá poškození menisku v koleni, někdy je dokonce nutné jeho odstranění.

Neonatologie

Lékařský obor věnující se problematice novorozeneckého období.

Obsese

Výraz pro nutkání či nutkavou představu.

Pertusse

Odborný název pro černý kašel. Onemocnění způsobuje bakterie Bordetella pertussis a charakterizují je záchvaty intenzivního dráždivého kašle, které jsou pro pacienta (nejčastěji jsou černým kašlem postiženy děti) velmi vyčerpávající. Pertusse se léčí antibiotiky, její výskyt významně snížilo očkování. V současnosti se však objevuje poměrně často.

Revers

Písemné prohlášení, které se vyžaduje například od pacienta, který chce na vlastní riziko opustit nemocnici před ukončením léčby.

Spasmus

Svalová křeč, která může postihovat jak kosterní, tak i hladké svaly.

Trimestr

Označení třetiny těhotenství, trvá tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce. Pro každý trimestr jsou charakteristické určité obtíže či komplikace (například nevolnost v prvním trimestru apod.).

Ulna

Latinské označení loketní kosti, která je jednou z předloketních kostí. Pokud dáte ruku do polohy dlaní vzhůru, kost loketní je na vnitřní straně (na straně malíčku).

Vena

Neboli žíla je céva vedoucí krev k srdci. S výjimkou plicních žil obsahuje neokysličenou krev. Mnoho žil probíhá těsně pod kůží a jsou dobře viditelné. Při jejich poranění z rány vytéká temně červená krev.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?