Slučování zdravotních pojišťoven se zpřísní

11. 6. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci včera schválili nová pravidla pro slučování zdravotních pojišťoven. A jsou také přísnější. Sloučení bude možné jen v případě, že některá z pojišťoven do roku od založení nezíská alespoň sto tisíc pojištěnců nebo na pojišťovnu bude uvalena nucená správa...


Návrh lidoveckých poslanců Ludvíka Hovorky a Jiřího Carbola a poslankyň Věry Jakubkové a Olgy Zubové podpořili poslanci ČSSD a KSČM. Proti byla ODS.

Podle Ludvíka Hovorky byly až dosud podmínky slučování zdravotních pojišťoven vágní, takže zákon umožňoval, aby například malá zdravotní pojišťovna pohltila daleko větší zdravotní pojišťovnu.

ČSSD i ministerstvo zdravotnictví nejsou proti

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath soudí, že zákon má zkomplikovat slučování pojišťoven.

Podle něj je tomu tak proto, aby „nemohlo docházet k tomu, že si někdo jako svůj obchodní plán vytvoří zdravotní pojišťovnu, udělá dluhy a pak je i se zbytkem pojišťovny hodí na krk jiné zdravotní pojišťovně, která to musí zaplatit z peněz svých pojištěnců“. Rath Právu řekl, že ČSSD je pro slučování pojišťoven. Rád by například, aby se sloučila všeobecná s vojenskou a vnitra. Zatímco dnes je zdravotních pojišťoven 11, ČSSD uvažuje v budoucnu nejprve o třech a pak dokonce o jedné.

Proti slučování není ani ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. „Nejsem proti slučování. Rovněž se domnívám, že čím více bude zdravotních pojišťoven, tím více peněz bude potřeba na jejich režijní náklady. A to není dobře,“ řekla Právu Jurásková. Sdělila, že není pro vznik nových pojišťoven.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?