Slučovat polikliniky v Brně není podle jejich šéfky výhodné

21. 3. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Sloučit obě brněnské polikliniky by podle ředitelky obou z nich Rut Svobodové byla chyba. Zatímco jedna slouží dospělým, druhá dětem.


Navíc pod takzvané Centrum dětských odborných zdravotnických služeb spadají kromě ambulancí odborných lékařů i městské jesle a Dětské rehabilitační centrum pro postižené děti v Kyjevské ulici. Diskuse o slučování navíc podle Svobodové zneklidnila pacienty. Volají, zda ještě vůbec mohou přijít, řekla ředitelka ČTK.

Se sloučením obou zařízení počítá koncepce brněnského zdravotnictví, již tento týden představili zástupci brněnské koalice. Musejí ji ještě projednat městští radní a zastupitelé. Podle dokumentu by se nejdřív měla změnit forma poliklinik - počítá se s tím, že lékaři své ambulance zprivatizují a prostory pro své ordinace si od města budou pronajímat.

Podle šéfa klubu zastupitelů za ODS Libora Šťástky by se pak měly obě polikliniky sestěhovat. Ordinace by měly fungovat v Zahradníkově ulici, Bílý dům na Žerotínově náměstí v centru by pak radnice prodala. Podle koncepce nemá stěhování přijít před rokem 2015, i toto datum je však podle Svobodové optimistická představa.

Část areálu v Zahradníkově ulici, kam by se výhledově měli stěhovat lékaři z Bílého domu, se má zrekonstruovat až ve druhé etapě. I kdyby na práce byly peníze, dosud nevznikl ani projekt, uvedla Svobodová. Ani první etapa - oprava první části budovy - dosud nezačala.

Polikliniku v Bílém domě ročně podle Svobodové navštíví 86.000 pacientů. V 70 procentech případů jde o děti, ve 30 procentech o dospělé. Většina lidí přijíždí z Brna, 42 procent z míst za hranicí krajského města.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?