Službu koronera bude v Libereckém kraji dál zajišťovat záchranka

3. 1. 2017 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Od Nového roku měla sice službu pro kraj zajišťovat společnost 1. Koronerská, která zvítězila ve veřejné soutěži, od smlouvy ale odstoupila.


Od Nového roku měla sice službu pro kraj zajišťovat společnost 1. Koronerská, která zvítězila ve veřejné soutěži, od smlouvy ale odstoupila. Jako důvod uvedla nevyhovující paušál nabídnutý pojišťovnou za koronerské služby, sdělila to mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková. Kraj za službu nabízel téměř dva miliony korun ročně.

Služba krajského koronera není v Česku ničím výjimečným. Od ledna 2013 ho mají v Karlovarském kraji, od roku 2014 také třeba v Moravskoslezském. Tam službu ještě loni zajišťovala Městská nemocnice Ostrava a od tohoto roku službu přebírá 1. Koronerská, která službu zajišťuje i v Královéhradeckém a Plzeňském kraji, jižních nebo středních Čechách.

Liberecký kraj o zavedení služby krajského koronera usiloval od roku 2015. Ohledat mrtvého a konstatovat smrt může jen lékař. V Libereckém kraji sllužbu dosud zajišťovali lékaři záchranné služby a lidé často na lékaře dlouho čekali. Stávalo se, že záchranka byla na výjezdu a někdy uběhly i čtyři hodiny, než se k zemřelému dostavil lékař. Externí firma měla dobu čekání na lékaře v případě úmrtí zkrátit, to se ale nepovedlo.

„Situaci jsme urychleně řešili, zdravotnické záchranné službě bylo uloženo zajistit prohlídky zemřelých s účinností od 1. ledna 2017, v rozsahu dle podmínek zákona. Pro případné klienty se prakticky nic nemění, jde pouze o pokračování současné praxe,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Kdyby chtěl kraj službu zajišťovat sám, potřeboval by na to nejméně deset lékařů, kterých ale je v kraji nedostatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?