Smlouvy pojišťoven s lékaři budou možná účinné až zveřejněním

16. 4. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi budou účinné možná až se zveřejněním. Úpravu vládní takzvané transparenční novely zákona o veřejném zdravotním pojištění doporučil schválit sněmovní zdravotnický výbor.


Výbor naopak nepodpořil pozměňovací návrhy, které by vedly k většímu vlivu ministerstva financí na zdravotnictví. Prosazovali je předseda výboru Rostislav Vyzula z hnutí ANO a Jiří Štětina z klubu Úsvitu.

Novela ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) povinné zveřejňování smluv rovněž předpokládá, nepodmiňuje tím ale jejich účinnost. Za nezveřejnění dohody ministerstvo navrhuje až desetimilionový postih. S podmíněním účinnosti smlouvy zveřejněním, což už dřív prosazoval lidovec Ludvík Hovorka, přišli tentokrát Vyzula, Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Jaroslav Krákora (ČSSD). S Němečkovým souhlasem uspěli. Na zdravotní pojišťovny se má v budoucnu vztahovat i zákon o registru smluv, jehož návrh podmínění účinnosti dohod jejich zveřejněním předpokládá.

Vyzula neuspěl s návrhem, který by posílil ministerstvo financí v nominaci zástupců do správních rad zaměstnaneckých pojišťoven, v procesu slučování pojišťoven a v rozhodování o návratných finančních výpomocích. Štětina zase chtěl, aby finance stanovovaly hodnotu bodu výkonu lékaře, pokud zkrachuje dohodovací řízení.

Sdílení některých kompetencí mezi ministerstvy je podle Vyzuly žádoucí. „Jde o veřejné peníze,“ zdůraznil předseda výboru a podotkl, že pravomoci Němečkova úřadu se nesnižují. „Podle této logiky by všechno mělo řídit ministerstvo financí, protože všude jde o peníze,“ kontroloval Němeček, za kterého se postavili vedle sociálních demokratů i zástupci pravicové opozice. Exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v souvislosti se spory Němečka s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) taky podotkl, že se ve výboru pere koaliční prádlo.

Vyzula uspěl s návrhy, podle nichž se rezervní fondy zdravotních pojišťoven nesníží na polovinu, jak předpokládá vládní novela, a umožní pacientům měnit pojišťovnu ve dvou termínech za rok místo nynějšího jednoho. Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny by měli mít možnost i nadále zasedat poslanci a senátoři, kteří jsou zároveň lékaři a mají s ní smlouvu. Ke sloučení dvou pojišťoven má být podle dalšího Vyzulova podpořeného návrhu nutný souhlas nejméně dvou třetin členů správních rad.

Poslanec ANO David Kasal uspěl s návrhem zakotvit do zákona vzácná onemocnění. Výbor naopak neschválil požadavek několika poslankyň v čele s Radkou Maxovou (ANO), aby lidé nad 65 let věku měli plošně hrazené očkování proti pneumokokům.

Vládní norma zakáže pojišťovnám pod až pětimilionovou sankcí nábory pojištěnců přes jiné firmy. Pojišťovny taky budou muset dávat ministerstvům zdravotnictví a financí a na Vyzulův návrh taky Českému statistickému úřadu data, která ministerstvům poslouží hlavně k vytváření cen.

Navrhované změny zákonů o zdravotním pojištění a o pojišťovnách jsou součástí Němečkova plánu, který v minulosti přijala vláda. Má zprůhlednit finanční toky, jak to žádá Babiš. Resort spotřebuje za rok kolem 290 miliard korun, pojišťovny dávají na úhradu péče přes 220 miliard korun ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?