Smlouvy se zdravotními pojišťovnami má jisté zatím 52 nemocnic

2. 7. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouvy se zdravotními pojišťovnami má jisté zatím 52 ze zhruba 190 nemocnic. Pojišťovny zveřejnily na svých webech seznamy nemocnic, se kterými se dohodly na pokračování smluvních vztahů od ledna 2013. S ostatními nemocnicemi pojišťovny v jednání pokračují.


Dosavadní smlouvy vyprší na konci letošního roku.

„Ve všech ostatních nemocnicích a centrech superspecializované péče probíhají jednání dle parametrů stanovených Memorandem II,“ uvedla na svém webu Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Pojišťovny se dohodly s 52 nemocnicemi v devíti krajích a v Praze. V Jihočeském, Ústeckém, Pardubickém a Zlínském kraji dosud s žádnou nemocnicí ke shodě nedošly.

Mezi zařízeními, s nimiž jsou pojišťovny připraveny uzavřít smlouvu, zatím není uvedena ani jedna fakultní nemocnice. Podle viceprezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíra Kothery se však pojišťovny s těmito zařízeními už předběžně dohodly. Dohody budou upřesňovány a v červenci se budou průběžně zveřejňovat. Neočekávají se tam žádné zásadní změny v péči, sdělil ČTK Kothera.

Pojišťovny dosud nedošly ke shodě ani se známými pražskými zdravotnickými zařízeními, jako jsou například Nemocnice Na Homolce, Institut klinické a experimentální medicíny či Ústav hematologie a krevní transfúze.

V Jihomoravském kraji pojišťovny uzavřou smlouvu zatím s devíti zařízeními, což je z krajů nejvíce. Jsou mezi nimi například brněnská Úrazová nemocnice nebo Nemocnice Milosrdných bratří. V Moravskoslezském kraji má smlouvu zatím osm zařízení, ve Středočeském sedm, v Praze, Libereckém kraji a Kraji Vysočina po šesti, v Plzeňském to jsou tři zařízení a v Karlovarském a Olomouckém kraji dvě nemocnice.

Nové smlouvy uzavírají pojišťovny podle kritérií, která jsou zakotvena v memorandu. S pojišťovnami ho 20. června podepsalo ministerstvo zdravotnictví. Podle memoranda se nebudou při restrukturalizaci lůžkového fondu nemocnic rušit jednotlivá lůžka, ale celá oddělení a nemocnice.

Odbory, pacienti a postižení vyzvali tento týden vládu a premiéra Petra Nečase (ODS), ať zastaví rušení nemocnic, které podle nich chystá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zdravotními pojišťovnami. Podle jejich propočtů by mohlo být zrušeno až 80 nemocnic. V dopise premiérovi připomněli, že za poskytování zdravotní péče zodpovídají stát a kraje, ale vláda o tak závažném kroku, jakým je rušení nemocnic, nejednala.

Rámcově se počítá s poklesem počtu akutních lůžek zhruba o deset procent. Pojišťovny posuzují data o migraci pacientů za péčí, plnění věcného, technického vybavení a personálního zabezpečení, souběh úvazků lékařů (maximálně 1,2), využití lůžkového fondu (minimálně 75 procent), geografickou dostupnost péče, produkci ve vybraných oborech, minimální počet klíčových výkonů či průměrnou délku hospitalizace.

Ministerstvo podle memoranda podpoří změny v nemocniční síti v připravovaných legislativních normách, které upraví oblast smluv a úhrad za zdravotní služby, včetně parametrů dostupnosti těchto služeb.

Úprava smluv by měla přinést vnitřní úsporu pět až sedm procent z 50 miliard, které jdou na nemocniční péči. Úspory by měly pomoci nemocnicím překlenout dobu, kdy se zvýší DPH a nemocnice budou muset zvedat platy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?