Smrt hradecké pacientky nezavinila nemoc šílených krav

29. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šestačtyřicetiletá pacientka Fakultní nemocnice v Hradci Králové nezemřela na BSE. Nepotvrdilo se tak podezření královéhradeckých lékařů ze začátku července, že příčinou jejího úmrtí byla nová varianta Creutzfeldt-Jakobovy infekční choroby mozku...


„Pacientka touto nemocí netrpěla,“ řekl v pondělí primář oddělení patologie Thomayerovy nemocnice v Praze a vedoucí lékař národní referenční laboratoře pro diagnostiku CJN František Koukolík.

Série speciálních testů skončila. Nebyly zjištěny známky, které by svědčily pro novou variantu této nemoci, čili lidskou podobu nemoci šílených krav.

„Víme to bezpečně. Případ jsme uzavřeli,“ ujistil Koukolík. Podle primáře se jedná o tzv. sporadickou variantu CJN. Ta je buď důsledkem mutace genů nebo změny bílkovin z neznámých důvodů. Tato choroba není infekční. Je vzácná a vyskytuje se v průměru jen jeden případ na milión obyvatel. Za dva roky existence laboratoře již její pracovníci vyšetřili 36 mozků zemřelých, u nichž bylo určité podezření na novou variantu CJN.

„V šestnácti případech jsme zjistili sporadickou CJN, ve dvou familiární podobu této choroby a zbytek byla jiná onemocnění,“ informoval Koukolík. Familiární znamená, že se nemoc vyskytuje v rodinách a je důsledkem mutace genů.

Primář je přesvědčen, že lidé jsou mnohem více ohroženi kouřením a sezením za volantem než touto nemocí. „Také maso, které konzumujeme, je bezpečné, protože pokud vím, tak se pravidelně na tuto nemoc testuje,“ prohlásil.

Václav Pergl, Právo, 29.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?