Smrt ženy možná způsobila Creutzfeldt-Jacobova choroba

6. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podezření z onemocnění Creutzfeldt- Jacobovou chorobou (CJN) u starší ženy z Karvinska, která zemřela v minulých dnech, zkoumají odborníci referenční laboratoře pro diagnostiku CJN v Thomayerově nemocnici...


Ostrava - Podezření z onemocnění Creutzfeldt-Jacobovou chorobou (CJN) u starší ženy z Karvinska, která zemřela v minulých dnech, zkoumají nyní odborníci národní referenční laboratoře pro diagnostiku CJN v pražské Thomayerově nemocnici.

„Zatím nemáme nic potvrzeno, ale podezření tady je. Čekáme teď na výsledky pitvy z referenční laboratoře v Praze,“ potvrdila včera ředitelka Okresní hygienické stanice v Karviné Helena Šebáková. K případu odmítla říci cokoli bližšího s tím, že informace poskytne až po obdržení výsledků pitvy.

Při Creutzfeldt-Jacobově nemoci, na niž ročně umírají průměrně dvě osoby z milionu, dochází k degeneraci neuronů v mozku. Choroba se projevuje většinou mezi 50 až 60 lety věku poruchami psychiky, zraku i chůze a během několika měsíců končí smrtí.

V roce 1996 byla navíc poprvé u člověka diagnostikována i takzvaná variantní CreutzfeldtJacobova nemoc, která údajně představuje obdobu nemoci šílených krav (BSE) u lidí a na niž zemřelo od té doby asi osm desítek lidí.

Právě kvůli této nové formě CJN, kterou může člověk onemocnět při konzumaci nakažených potravin, se šíří ve světě strach. Lidé se obávají jíst například hovězí maso, protože nákaza byla nejčastěji zachycena u hovězího dobytka. Odborníci však varují před zbytečnou panikou. „Zatím nemáme žádný důvod si myslet, že jde o novou formu CJN, tedy lidskou formu nemoci šílených krav. Ale musíme počkat na výsledky pitvy, jasno bude během dvou až tří týdnů,“řekl ke karvinskému případu primář patologie v Thomayerově nemocnici František Koukolík, pod něhož spadá laboratoř pro CJN.

Před pěti lety podlehl této nemoci třiačtyřicetiletý dělník ze Šumperska. Zatím poslední podezření v České republice na Creutzfeldt-Jacobovu nemoc, které se objevilo loni v červnu u třiašedesátileté ženy také ze Šumperska, se nepotvrdilo.

SILVIE KLEKOVÁ, KARIN PELIKÁNOVÁ, Moravskoslezský deník, 6.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?