Šmucler chce vstoupit do chebské nemocnice

14. 1. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Asklepion známého televizního moderátora a zubního lékaře Romana Šmuclera se chystá Karlovarskému kraji předložit návrh na spolupráci, či dokonce vstup do chebské nemocnice. "Je nám jedno, o jakou formu spolupráce by se jednalo," uvedl Šmucler.


„Stačila by nám i spolupráce, v rámci které bychom si vyměňovali lékaře, protože štěstí v tom, že bychom mohli chebskou nemocnici získat, nevidím. Pokud by tu ale byla možnost, rádi bychom si chebskou nemocnici raději pronajali, než kupovali,“ pokračoval Šmucler, který se chystá podat vedení kraje nabídku v nejbližších dnech.

„Velmi se mi líbí ta forma pronájmu, která byla uplatněna v Sokolově. Vedení kraje by mělo jasně říct, co s nemocnicemi v Chebu a v Karlových Varech zamýšlí. Až se totiž otevřou hranice s Německem pro pacienty, bude chebská nemocnice ve stávající podobě mezi třemi soukromými nemocnicemi v Mariánských Lázních, Sokolově a ve Waldsassenu určena k zániku,“ dodal Šmucler, který se pokouší bezvýsledně navázat spolupráci s chebskou nemocnicí už řadu let.

Nabídku chce Šmucler podat ve spolupráci s německými partnery. „Takové nabídky se zahraniční účastí se v této republice férověji posuzují,“ míní Šmucler, který má podle svých slov na vybranou spolupracovat za hranicemi se dvěma subjekty.

„Jednak je to Oberfalcklinik, což je seriózní státní podnik, a pak také skupina privátních nemocnic v jiné části Německa, kterou ale nemohu ještě v této fázi jmenovat,“ uvedl Šmucler, podle kterého soukromé nemocnice chtějí chebskou nemocnici postavit na nohy a pak na investici vydělat.

„V případě Oberfalcklinik je to jiné, protože tam se jedná spíše o partnerství. Nikdo tady nechce nic zabírat, ale 60 % obyvatel Weidenu pochází z českého příhraničí a mluví o tomto kraji jako o svém,“ vysvětloval vztah Němců k chebské nemocnici.

V zájmu všech je podle Šmuclera zachování všech stávajících oborů chebské nemocnice. „S tím není problém,“ dodal. Nutností je ale podle něj chebskou nemocnici zásadním způsobem přestavět, aby získala podobu evropského standardu.

„Ať si každý srovná podobu nemocnice v Chebu a ve Weidenu. Něco podobného, jako mají tam kousek za hranicemi, by se mělo vybudovat i v Chebu. Bez štábní kultury to nepůjde,“ pokračoval Šmucler, podle kterého s tím souvisí i racionalizace provozu chebské nemocnice.

„Základním předpokladem je radikální přestavba,“ konstatoval Šmucler.
„Vytápí se tam řada budov, kde si žijí primáři jako ve svých královstvích. Každé oddělení si drží prázdné postele pro mimořádné události. V součtu to je třetina nadbytečných lůžek. Jejich zredukováním by se snížily náklady na provoz a zbylo by víc peněz na platy,“ uzavřel Šmucler.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?