Šnajdr: Za odvolání Hellerové ponese ministr zodpovědnost

14. 9. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger čelí kritice kvůli odvolání náměstkyně Hellerové. Ostrými slovy jeho rozhodnutí okomentoval Marek Šnajdr i exministr Tomáš Julínek. Sama Hellerová chápe tento krok jako politický a odmítá jakékoliv pochybení.


Náměstkyně byla dlouhodobě za svou práci kritizována jak Českou lékařskou komorou, tak dalšími odbornými organizacemi. Komora několikrát vyzvala ministra, aby ji odvolal.

„Své odvolání považuji za politický krok. Jako členka ODS jsem na ministerstvu prosazovala plnění koaliční dohody, jejíž některé body nebyly plně v souladu s názorem ministra. Ten však nakonec vyslyšel žádosti o mé odvolání od odpůrců pravicových reforem,“ reagovala Hellerová na odvolání pro ČTK.

Ministerstvo jako důvod pro ukončení spolupráce uvedlo, že náměstkyně postupovala pomalu při přípravě nových rozvojových kroků v oblasti vzdělávání a zdravotní péče, to ale Hellerová odmítá.

„Naopak z jeho strany byla patrná nedůvěra ke všemu, co bylo připravené před jeho nástupem. Zásadně požadoval vše komplexně revidovat, čímž se proces reforem v podstatě zastavil,“ zdůraznila bývalá náměstkyně.

Julínek: Na grémiu se tím budeme ještě zabývat

Heger svým rozhodnutím šokoval politiky z ODS, exministr Tomáš Julínek tento krok označil jako narušení koaliční spolupráce, hodlá se tím ještě zabývat na grémiu strany.

Dodal, že Hellerová byla jediným náměstkem, který byl na ministerstvu při přípravě jeho reformy, a nechápe, proč se Heger zbavuje zkušeného člověka.

„Samozřejmě si to může udělat po svém, ale důležitá je kontinuita. Pokud by chtěl pan ministr začínat od nuly, tak se žádných reforem v tomto volebním období nedočkáme,“ podotkl Julínek.

Rozzlobení neskrýval ani Šnajdr

Velmi ostrým prohlášením reagoval na odvolání bývalý první náměstek ministra zdravotnictví a nyní poslanec za ODS Marek Šnajdr.

„Odvolaná náměstkyně Markéta Hellerová je nejen respektovaným odborníkem, ale rovněž reprezentantem nejsilnější koaliční strany - ODS - na resortu ministerstva zdravotnictví. Tento krok proto považuji za nabourání koaliční spolupráce a důvěry, za jehož důsledky nese plnou zodpovědnost ministr Heger. Důvody uváděné ministrem Hegrem považuji za lživé a prokazatelně vyvratitelné, neboť je-li uváděným důvodem odvolání paní doktorky Hellerové nečinnost ministerstva zdravotnictví v posledním období, pak osobou zodpovědnou za tento stav je nepochybně někdo jiný,“ uvedl Šnajdr.

Po odvolání Hellerové má Heger ve funkci čtyři náměstky: Pavelku jako prvního náměstka, zdravotně-sociální oblast a projekty elektronizace zdravotnictví má na starosti Jiří Schlanger, náměstkem pro legislativu je Martin Plíšek a náměstkem a současně hlavním hygienikem je Michael Vít.

Příští pondělí na ministerstvo nastoupí Petr Nosek, který bude náměstkem pro ekonomiku a zdravotní pojištění. Pokud Heger jmenuje nástupce či nástupkyni Hellerové, bude mít šest náměstků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?