Sňatek v kómatu

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Je možné uzavřít manželství s osobou v kómatu? Za jakých podmínek lze uplatnit institut náhradního rozhodování? Právní podmínky pro uzavření manželství upravuje s účinností od 1. 1. 2014 nový občanský zákoník. Ten definuje manželství jako trvalý svazek muže a ženy vzniklý způsobem, který stanoví tento zákon. Manželství vzniká svobodným a úplným souhlasným projevem vůle muže a ženy, kteří hodlají vstoupit do manželství. Sňatečný obřad je veřejný a slavnostní, činí se v přítomnosti dvou svědků. Manželství se uzavírá tak, že osoba jednající za orgán veřejné moci anebo osoba, která jedná za orgán oprávněné církve, položí jakožto oddávající snoubencům otázku, zda spolu chtějí vstoupit do manželství; kladnou odpovědí obou snoubenců vznikne manželství. Manželství vznikne i jinak, je-li zřejmé, že snoubenci prohlašují svou sňatečnou vůli. Snoubenci při sňatečném obřadu uvedou, dříve než učiní sňatečný projev vůle, že jim nejsou známy překážky, které by jim bránily uzavřít manželství, že navzájem znají svůj zdravotní stav a že zvážili uspořádání budoucích majetkových poměrů, svého bydlení a hmotného zajištění po uzavření manželství.




Zastoupení zmocněncem

Jsou-li pro to důležité důvody, může krajský úřad, v jehož správním obvodu má být manželství uzavřeno, na žádost snoubenců povolit, aby projev vůle jednoho ze snoubenců o vstupu do manželství učinil jeho zmocněnec. Plná moc musí obsahovat údaje osvědčující totožnost a další rozhodné skutečnosti týkající se obou snoubenců a zmocněnce a prohlášení o příjmení. Musí v ní být rovněž uvedeno, že snoubencům nejsou známy překážky, které by jim bránily uzavřít manželství, že navzájem znají svůj zdravotní stav a že zvážili uspořádání budoucích majetkových poměrů, svého bydlení a hmotné zajištění po uzavření manželství. Plná moc vyžaduje písemnou formu a podpis na ní musí být úředně ověřen.
Z výše uvedeného vyplývá, že za určitých okolností (jsou-li pro to důležité důvody), může krajský úřad povolit, aby projev vůle jednoho ze snoubenců o vstupu do manželství (například toho, který se v dané době nachází v kómatu) za něj učinil jeho zmocněnec. Předpokládá to však, že ještě dříve, než daná osoba upadne do kómatu, udělí potřebnou plnou moc zmocněnci a následně krajský úřad povolí, aby projev vůle jednoho ze snoubenců o vstupu do manželství byl učiněn zmocněncem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?